Geurt Apeldoorn draagt na 25 jaar zijn werkzaamheden als koster over. ''Wel moeilijk om alles los te laten.'' (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
Geurt Apeldoorn draagt na 25 jaar zijn werkzaamheden als koster over. ''Wel moeilijk om alles los te laten.'' (Foto: Janneke Severs-Hilgeman) Foto: Janneke Severs-Hilgeman

Afscheid na 25 jaar trouw kosterschap

Algemeen 330 keer gelezen

Koster Pels van de Nederlands Hervormde gemeente Linschoten zocht in 1994 een hulpkoster. Die vond hij in Geurt Apeldoorn. Na verloop van tijd nam deze kerkganger het kosterschap over. Na 25 jaar trouwe dienst wordt coördinerend koster G. Apeldoorn op zijn beurt opgevolgd door dorpsgenoot Kees Crum.

Linschoten - Geurt Apeldoorn kijkt bij zijn afscheid terug op zijn begintijd. “Mijn vrouw en ik woonden circa tien jaar in het dorp toen me gevraagd werd om hulpkoster te worden. Ik kan je verzekeren dat je als koster snel een band opbouwt met het gebouw en met de gemeente. Voordat ik het wist werd ik betrokken bij de Tentdagen en de Oud Papier Aktie, OPA.’’
Na zijn aanstelling werd op zijn verzoek de gereserveerde kostersplaats bij de kerkuitgang onder het orgel verplaatst naar de zijbank. ‘’Daar is de kerk beter te overzien en kun je sneller inspelen op calamiteiten.’’ Zijn voorganger Manus Pels had, aanvankelijk zonder hulpkoster, slechts twee vrije zondagen per jaar. Toen zijn zonen wat ouder werden betekenende dat voor Pels wat meer armslag. ‘’In mijn tijd werden twee hulpkosters aangesteld en is het kosterschap minder belastend geworden”, constateert Apeldoorn.

Een ‘hoofdkoster’ gaat over de verwarming, verlichting, schoonmaak, het klokluiden voor de dienst en de techniek. Naast de vertrouwde kerktelefoon kan een kerkuitzending nu ook thuis via internet worden gevolgd, waaronder ook de gemiste diensten. Traditiegetrouw wordt de klok twee maal voor de zondagdienst geluid en voor huwelijks- of begrafenisplechtigheden. Het schoonhouden van het kerkgebouw en de grote drie-daagse schoonmaak wordt ook gecoördineerd door de koster.

In 2018 besloot Geurt Apeldoorn te gaan stoppen met zijn kosterswerkzaamheden. Bijna een jaar later op zondag 14 april werd na de ochtenddienst met de kerkvoogdij en kerkgangers het 25-jarig jubileum van de koster gevierd. Het was voor hem en vrouw, tevens zijn rechterhand, meteen ook het afscheid van het kosterschap.
Ondanks een broze gezondheid kreeg Geurt de kracht om zijn werk tot dat moment te blijven doen. Met plezier en in goede harmonie werkte hij vele jaren samen met de hulpkosters Van Agthoven en Van de Wijngaard. “Het was een hele mooie tijd. We hadden een fijn team” stelt Apeldoorn. ‘’Het is belangrijk dat je op elkaar kunt rekenen. Een koster is niet alleen een gastheer, hij moet tevens oog hebben voor detail en vooral kalm blijven tijdens calamiteiten. Iedereen kent jou en jij kent iedereen. Het is daardoor niet eenvoudig om altijd je emoties in bedwang te houden. Kosterschap betekent anticiperen en veel vaker dan verwacht: onopvallend service verlenen.’’

Zijn werkzaamheden zijn overgedragen aan zijn opvolger. ‘’Hij zal zijn eigen invulling aan het kosterschap geven. Het is voor mij wel moeilijk om alles los te laten. Ik ga in elk geval mijn stinkende best doen om hem niet voor de voeten te lopen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10