Deze motten motten weg

Algemeen 17 keer gelezen

Er kan bijna geen familiebezoek, feestje of wandeling voorbij gaan zonder dat het onderwerp buxusmotten wordt besproken of aangewezen. Iedereen schijnt er last van te hebben. Nota bene een vlindersoort. Daar verwacht je niet direct zoveel problemen van.

Pas sinds 2006 in ons land en sinds 2018 echt een nationale tuinramp aan het worden. Bijna in elke tuin zie je de aangevreten buxussen staan of ineens verdwijnen. Massaal worden tuinen opnieuw ingericht en hagen vervangen door iets anders. Toen ik vorig jaar een keer een foto opstuurde naar mijn dochter van een, ik dacht mooie vlinder, kreeg ik het bericht terug “Mam dat is een buxusmot!” Ik vond hem ineens niet mooi meer. Het arme beestje.

Onze vogels hebben ze maar op het menu gezet

Soms zie ik een vogel in mijn tuin, waar nog groene buxussen staan, met een bek vol rupsjes wegvliegen. Van achter mijn raam sta ik ze dan aan te moedigen. Ook kauwen zie ik regelmatig hun slag hier slaan. U weet wel die reclame. “Hamsteren!” Het lijkt erop dat onze Hollandse vogels ze inmiddels op hun menu hebben gezet. Ik lees op internet bij de vlinderstichting, waar de buxusvlinder nog niet in het vlinderboek is opgenomen, dat hoogstwaarschijnlijk de plaag door de natuur zelf van lieverlee wel zal worden gereguleerd. Als veel buxussen, trouwens ook een exoot, uit onze tuinen verdwijnen, doordat ze op zijn gegeten of doordat ze vervangen worden, zullen de motten gebrek krijgen aan voedsel en in aantal afnemen. Ik hoop alleen dat we met z’n allen weer eens niet de fout zullen maken ze met gif te willen bestrijden. Daarmee zijn al teveel natuurlijke systemen voorgoed kapot gemaakt. Laten we zuinig zijn op onze tuinvogels, sluipwespen en andere nuttige insecten. We motten ze maar op een andere manier kwijtraken!

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10