SWOM heeft ook een DoeMeeHuis in Linschoten, waar op dinsdagmorgen een naaiatelier wordt gehouden. (Foto: Paul van den Dungen)
SWOM heeft ook een DoeMeeHuis in Linschoten, waar op dinsdagmorgen een naaiatelier wordt gehouden. (Foto: Paul van den Dungen)

Ook DoeMeeHuis Linschoten open voor iedereen

Algemeen 95 keer gelezen

Het DoeMeeHuis Linschoten startte in november met een naaiatelier in het dorpshuis De Vaart. Inmiddels zijn de activiteiten uitgebreid en vinden steeds meer mensen hun weg.

Linschoten - Het is dinsdagmorgen als een kleine groep vrouwen het DoeMeeHuis Linschoten binnenkomt. Ze worden hartelijk welkom geheten door Anneke Ronner, vanuit de SWOM de vaste medewerker. Ook Jeane Bijleveld is als vrijwilligster aan het DoeMeeHuis verbonden. Samen met Tiny Lempers, die er deze morgen niet bij kon zijn, helpt zij de dames met verschillende naaitechnieken. Op de grote tafel in het midden van de ruimte staan een aantal naaimachines. De zogenoemde lockmachines zorgen voor een perfecte afwerking en gaan ook nog eens vele malen sneller dan met de hand. In een van de machines moet een nieuwe draad worden geplaatst. Jeane Bijleveld is er druk mee. “Het is bijna net zo lastig als een draad in een naald steken, alleen is de vrije ruimte in de machine erg krap.” Een van de andere dames neemt het priegelwerk van Jeane over en slaagt er uiteindelijk in om de machine weer met draad aan de praat te krijgen. Anneke Ronner vertelt dat er iedere dinsdag een naaiatelier is. De meeste vrouwen zijn van buitenlandse komaf en nemen hun eigen naaiwerk mee. Zij kunnen het goed met elkaar vinden. Maar, zegt Anneke, “ze zijn verplicht om hier Nederlands te spreken. Dat is niet altijd even makkelijk, maar daarin zijn wij heel streng. De spreektaal in het DoeMeeHuis is Nederlands en iedereen is verplicht dat hier te spreken. Zo leren de vrouwen er spelenderwijs nog een andere vaardigheid bij.”
Het is beslist niet zo dat er alleen anderstalige mensen komen. SWOM wil verbindend zijn en daarom staat het DoeMeeHuis Linschoten open voor iedereen uit het dorp. Anneke vervolgt met te zeggen dat de maandagmorgen te boek staat als koffieochtend. “Iedereen kan binnen lopen. Boom’s supermarkt levert de kranten van de zaterdag, zodat er genoeg te lezen, te leren en te praten valt. Ik zou zeggen, laat de mensen eens komen kijken. De Burendag is daarvoor een uitstekend moment.”

Zaterdag 28 september, tijdens de Burendag, wordt om 13.00 uur het DoeMeeHuis Linschoten door wethouder Jocko Rensen officieel geopend. Het DoeMeeHuis van de SWOM is een plek waar iedereen welkom is. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie, een praatje of waar mensen deel kunnen nemen aan een activiteit. Maandagmorgen van 9.30-12.30 uur is de koffie-ochtend en van 14.30-16.30 de wandelgroep dementie. Op dinsdag is er van van 8.30-12.00 uur het naaiatelier. Telefoon 06-89990751. Bij geen gehoor 0348-727108

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10