Afbeelding

Restauratie Cabauwse Molen gestart

Algemeen 174 keer gelezen

Cabauw - In januari dit jaar besloot Utrechts Landschap dat de historische Middelste Molen in Cabauw (bij Lopik) stilgezet moest worden. Reden voor dit ingrijpende besluit was de matige tot slechte staat van de monumentale Pot-roeden. De Middelste Molen laten draaien zou een onaanvaardbaar risico geven, zo werd vastgesteld.

Dankzij een succesvolle campagne van Utrechts Landschap en Vrienden van de Cabauwse Molen, kon er deze week gestart worden met de restauratie van de molen.

De Middelste Molen uit 1773 in Cabauw is toe aan een restauratie. Deze week is gestart met de eerste fase van de restauratie. De frontmuren van de voorwaterloop die deels wegzakken worden opnieuw opgemetseld. Een damwand onder de frontmuren en een verlenging van de bestaande betonnen waterloopbodem worden aangebracht als fundering van de frontmuren. Daarnaast wordt metselwerk van zowel de voor- als achterwaterloop hersteld en wordt nieuwe beschoeiing geplaatst.

Vanaf januari 2019 werd alles op alles gezet om de benodigde financiën voor herstel van de wipwatermolen bijeen te brengen. In totaal gaat het om een bedrag van 300.000 euro. Een groot deel van dit bedrag is opgehaald dankzij een succesvolle campagne. Hiermee kon een start gemaakt worden met de eerste fase van de restauratie. De restauratie van de eerste fase wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het Molenfonds van Vereniging De Hollandsche Molen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en van Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen.

De tweede fase van de restauratie wordt in 2020 uitgevoerd en bestaat uit de restauratie van de monumentale Potroeden (wieken), uit herstel van verschillende houten onderdelen zoals de trap die naar het bovenhuis leidt en herstel van de gewichtsverdeling van de molen. Verder zal de gehele molen worden geschilderd. Voor deze tweede fase is het benodigde bedrag nog niet helemaal bijeengebracht. Er is o.a. een subsidieaanvraag ingediend bij het Fonds Erfgoedparels van Provincie Utrecht. Paul Vesters, erfgoedspecialist bij Utrechts Landschap, is hoopvol dat Provincie Utrecht de aanvraag honoreert, zodat ook de tweede fase van de restauratie kan worden uitgevoerd.

Wilt u bijdragen aan de restauratie van de Middelste Molen? Ga dan naar de website: https://cabauwsemolen.nl/wat-kunt-u-doen/.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10