Een aantal deelnemers aan Zeskamp en het Spel zonder Grenzen bekijken tijdens de reünie knipsels en oude foto's. (Foto: Paul van den Dungen)
Een aantal deelnemers aan Zeskamp en het Spel zonder Grenzen bekijken tijdens de reünie knipsels en oude foto's. (Foto: Paul van den Dungen)

Grenzeloos Zeskamp 45 jaar later

Algemeen 577 keer gelezen

In een van de zalen van het St. Joseph kijken dertig volwassenen vol interesse naar het scherm. Er worden beelden vertoond van het Spel zonder Grenzen in het Duitse Mannheim en uitgezonden door de WDR in 1975.

Montfoort - Het begon allemaal vorig jaar, toen er vanuit de Overijsselse gemeente Wierden het verzoek kwam om mee te doen aan een reünie van deelnemers aan Zeskamp. Montfoort speelde de vraag door naar Peter Gruters van Stichting Oud Montfoort. Hij kwam op het spoor van Elly Streng en het balletje ging rollen. Bijna een jaar zijn alle nog levende deelnemers gevonden. Een reünie werd gepland. Het Zeskampspel werd uitgezonden door de NCRV die de ploegen door het hele land volgde tijdens hun ludieke wedstrijden op glibberige zeephellingen en tijdens trapkar-races. De ploeg van Montfoort speelde in 1973-1974 onder andere in Leiden en in Groningen.

Het is Elly Streng die van die uitzendingen nog beelden heeft. In het zaaltje zitten de meeste deelnemers, allemaal zo’n 45 jaar ouder, gefascineerd te kijken. Regelmatig klinkt gejuich. Voor een buitenstaander is de herkenning van de ploegleden op beelden van toen al moeilijk genoeg. Mensen als Ton Admiraal, Wim van Jaarsveld en Wim van Beest hebben inmiddels heel wat van hun wilde haren verloren. Als Ton Admiraal, samen met de inmiddels overleden Hanneke van Manen bij de wedstrijd in Leiden met een rubber bootje de snelle tijd van 42 seconden scoort is er opnieuw gejuich. De herinnering is groot bij het zien van de beelden. Het veelbekeken Zeskampspel hield in die tijd heel Montfoort aan de buis gekluisterd.

Dankzij het behalen van een tweede plaats in het Zeskamp, mocht Montfoort in 1975 door naar het internationale Spel zonder Grenzen in het Duitse Mannheim. Naast het Nederlandse Montfoort deden daar ook ploegen mee uit België, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië. Zowel Piet Bos al Ton Voet waren genomineerd voor de Montfoortse ploeg, maar gingen niet. Piet kon niet weg omdat zijn vrouw Bets op punt van bevallen stond en Ton Voet moest op maandag aan zijn knie worden geopereerd. Gelukkig deed hij later alsnog mee met het Twaalf Provinciën spel, dat eveneens door de NCRV werd uitgezonden. Ook Jan Verkleij was een van de deelnemers in Mannheim. In die tijd nog een vrijgezelle blonde god, die meteen een oogje had laten vallen op de eveneens blonde hostess Ingrid. De nu 84-jarige Gert Sluijs was captain van de ploeg, samen met de toenmalige huisarts Wim van Jaarsveld. Montfoort werd tweede. In Mannheim werd nog bij 30 graden een Rijnreis gemaakt.
Ook Huub Bonenkamp (81) was present, directeur van Thermagas en lid van de gemeenteraad. Toen de ploeg oefenruimte zocht was hij het die zijn bedrijfshallen beschikbaar stelde.
Al met al een prachtige, nostalgische avond vol herinneringen aan een tijd dat een bloeiend Montfoort zelfs internationaal nog wat in de melk te brokkelen had.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10