Afbeelding

Lezen is gezond

Algemeen 182 keer gelezen

Het is verbazingwekkend hoeveel nieuwe boeken er steeds weer op de markt komen. Als je denkt dat in dit digitale tijdperk niet veel gedrukte boeken zouden verschijnen heb je het behoorlijk mis. Als ik wel eens een boekenwinkel inloop, verbaas ik me steeds over al die nieuwe en mooie boeken. Omdat ik zelf ook een aantal boeken heb geschreven intrigeert me dat. Je weet hoeveel tijd en energie het schrijven van een boek kost. Achter elk boek zie ik als het ware iemand die maandenlang achter zijn pc zit te schrijven. Een nieuwe schrijver of een allrounder, dat maakt niet uit, het kost een schrijver veel doorzettingsvermogen en creativiteit om tot het eindproduct te komen.

We lezen graag van papier

Het gevoel van een schrijver om zijn eigen boek voor het eerst in handen te hebben is enorm. De verkoop van het e-book loopt jaarlijks nog op, maar heeft zijn papieren broer niet van het toneel gekregen. De omzet van gedrukte boeken was in 2018 maar liefst 40,9 miljoen exemplaren. Per hoofd van de bevolking is dat 2,4 boeken per jaar. De afzet schommelt sinds 2016 nog steeds rond de 41 miljoen boeken. Blijkbaar lezen we nog graag van papier. De boekverkoop in Nederland doet het zelfs beter dan in andere Europese landen. In tegenstelling van veel andere artikelen is de fysieke boekwinkel de favoriete aankoopplaats. Ik hoop dat de realiteit van de plaatselijke boekwinkel dezelfde is. Maar feit blijft dat we als Nederlanders nog graag lezen. Lezen is gezond. Of je nu van papier leest of van een scherm, het lezen van teksten zorgt voor een verbetering van je hersenfunctie. Je neemt waar, en je verbeeldt: je maakt een mentaal beeld van het omschrevene. Verhalen over mensen, over de toekomst of juist het verleden, zorgen voor beelden die ondersteunend zijn voor ons denken. Lezen wordt ook wel voeding voor ons brein genoemd. En dat geldt ook voor de krant en een simpele column als deze.

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10