Foto:

Sneeuwbaleffect

  •   keer gelezen

Vorig jaar was ons eerste kerstbomenlogeerjaar. De eerste zaterdag na de jaarwisseling werden de kerstbomen gebracht om te herplanten. Leuk en gezellig; kinderen hadden hun logeerboom zelfs een naam gegeven en hielpen enthousiast mee.


Sneu werd het toen de bomen uit hun pot werden gehaald. Veel bomen bleken gewoon een afgezaagde stomp te hebben. Ouders die een fors bedrag voor boom met pot hadden betaald voelden zich enorm misleid en de kinderen stonden er beteuterd bij met tranen in hun ogen. Dat wilden we dit jaar voorkomen.

Duurzame kerst met een ‘logeerboom’ in de kamer

Daarom zochten we contact met diverse kerstboomleveranciers. Intratuin was als enige geïnteresseerd om mee te denken. En terwijl buiten in het voorjaar de natuur volop in bloei stond, kreeg ik nieuws dat het gelukt was een 100% duurzame herplantbare kerstboom te vinden: voor dezelfde prijs als een ‘gewone kerstboom in pot’. Gaaf dat speciaal voor een IJsselsteins inwonersinitiatief zo wordt meegedacht. Er zijn inmiddels 85 kerstbomen in twee soorten binnen. Nieuwsgierig hebben we een boom uit de pot gehaald en we zagen het prachtige gezonde wortelstelsel. Dit vergroot de kans dat de kerstbomen, mits ze in huis niet teveel ‘mishandeld’ zijn, kunnen ‘overzomeren’ in onze logeertuin. Een leuke mogelijkheid voor een duurzamer Kerst. Het vervolg is nog leuker. Het hoofdkantoor van Intratuin volgt onze samenwerkingsactie in IJsselstein en als dit goed aanslaat gaat volgend jaar heel landelijk Intratuin deze duurzame kerstbomen verkopen. We krijgen al vragen van inwoners uit Utrecht over deze bomen, dus het zou me niet verbazen als het een goed vervolg gaat krijgen. Een geweldig sneeuwbaleffect en heel toepasselijk rond de winterse kerstdagen.

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten