De Vrolijke Haantjes vieren al 33 jaar carnaval. Ook 'kuiken' Hope (9) is als boefje inmiddels van de partij. (Foto: Lysette Verwegen)
De Vrolijke Haantjes vieren al 33 jaar carnaval. Ook 'kuiken' Hope (9) is als boefje inmiddels van de partij. (Foto: Lysette Verwegen)

33 jaar feesten en vriendschap bij De Vrolijke Haantjes

Algemeen 209 keer gelezen

Carnavalsclub De Vrolijke Haantjes is inmiddels een begrip in IJsselstein. ‘De Haantjes’ zijn altijd haantje de voorste bij elk carnavalsfeestje. En dat al 33 jaar lang! Een bijzonder lustrum in Apestad van een hechte vriendenclub.

IJSSELSTEIN – Alie Zingel, dit jaar prinses, is er ‘pas’ 31 jaar bij. Echtgenoot Peter richtte met Cees Oostdam de carnavalsclub op vanuit de personeelsvereniging van de toenmalige streekwerkplaats Den Hanecker - later PAUW Bedrijven – en tegenwoordig WerkwIJss. Het bedrijf veranderde, maar de Vrolijke Haantjes bleven; elk jaar compleet met een prins en prinses, hofdames en raadsleden. De haantjes zien elkaar ook buiten de carnaval: “Op de camping, bij IJsselsteinse evenementen en feestjes en we komen bij elkaar over de vloer”, vertelt Alie. Wie de club op Facebook volgt ziet dat er lief en leed gedeeld worden en de benamingen schat, broer en zus regelmatig worden gebruikt. “We zijn eigenlijk ook bijna en hechte familie,al heeft ieder van ons ook een eigen vrienden- en kennissenkring.”

Binnen de Vrolijke Haantjes vonden ook al huwelijken plaats: zoals van toenmalig adjudant Alex met zijn prinses Shirley. En dat leidde tot ‘een kuikentje’: Hope, die ook het carnavalsbloed in de aderen heeft. Ook Amanda en Vincent trouwden en Bertus en Ilse zijn een setje. Hoewel de huidige prins Raymond best met zijn prinses Alie wil trouwen gaat dat niet lukken: “Ik ben gelukkig met mijn Peter”, lacht Alie. “Maar we houden allemaal van elkaar.”

Samen carnaval vieren is voor de Vrolijke Haantjes geen enkel probleem. Alex is met plezier regelmatig adjudant: “Ik heb een grote mond en dat is handig om toespraken te houden. En het is leuk om de rechterhand van de prins en prinses te zijn. Ik zorg voor de steek en de veren, de onderscheidingen en overleg met Alie en Peter. Dat is prima te combineren met het feestvieren.” Collega Vincent bedankt voor de eer: “Ik hou van feestvieren en hoef niet overal in the picture.” Shirley lacht: “Ik feest ook liever in de achterhoede en vind het prima dat Alex adjudant is. Ik ben hem regelmatig kwijt, maar we zien elkaar ‘s avonds thuis wel weer.” Vier van de haantjes voetballen ook bij VVIJ-G1: “De coach weet dat we er met carnaval niet zijn. Hij mag de joker inzetten”, grappen ze.

Ook Jeroen is al decennia ‘het haantje’ en was vaak prins en adjudant. “Bij ons gaat niemand zomaar weg, hooguit door pensioen of fysieke beperkingen en collega Paultje is overleden. Soms vragen mensen wel eens of ze mee mogen met ons, dat mag altijd, want we zijn gen club met contributie of zo. We doen alles zelf en samen.” De Haantjes doen als loopgroep mee aan de optocht: “Dan heb je echt contact met het publiek en kun je samen foto’s maken. Op de kar kun je alleen maar zwaaien. Dit jaar nemen we ook onze eigen muziek mee. Goede carnavalsmuziek uiteraard. Vooral het nummer AliExpress is favoriet; speciaal geschreven voor onze Alie.” En Alie heeft het er een jaar druk mee. “Maar de prins en prinses voor 2021 en 2022 zijn al geboekt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10