Afbeelding
Foto: Shutterstock

Coalitie IJsselstein moet met minderheid verder

Algemeen 135 keer gelezen

IJsselstein - Na de  eerste verkennende gesprekken begin februari met alle oppositiepartijen heeft de coalitie van VVD en LDIJ geconcludeerd dat dat er op dit moment geen bredere coalitie kan worden gevormd.  De puzzelstukjes passen niet in elkaar.

Doel van de individuele  vervolggesprekken met CDA, D66, GL, CU en PvdA was te bekijken of de coalitie naar een ruimere meerderheid kon worden uitgebreid, zeker in een periode waarbij de financiële positie van de gemeente sterk verbeterd moet worden. VVD en de LDIJ gaan ongewijzigd verder als minderheidscoalitie. 

Om op de diverse dossiers tot een meerderheid te komen zullen de VVD en LDIJ steeds zoeken naar wisselende meerderheden. De toezegging van de partijen dat zij constructieve oppositie zullen voeren maakt dat de huidige coalitie hier vertrouwen in heeft.

De coalitie raakte haar meerderheid kwijt nadat twee fractieleden van LDIJ de fractie verlieten en als eenmans/vrouw-fracties verder gingen in de IJsselsteinse gemeenteraad. Beide voormalige LDIJ-fractieleden waren niet bij de tweede gespreksronde betrokken.  

Volgens Saskia van Dijk, fractievoorzitter VVD is gebleken dat er te veel verschil in opvatting is per partij. ‘’Vrijwel iedere partij verschilt in voorkeur. Bovendien geven de meeste partijen er toch de voorkeur aan dat de huidige coalitie ongewijzigd doorgaat.”.

Ronald Koehorst, fractievoorzitter LDIJ, constateert dat aantal partijen voorstander is van een raadsbreed akkoord met minimaal vijf partijen. Een enkele andere partij vindt dat we compleet opnieuw moeten starten met de onderhandelingen in plaats van het coalitieakkoord als uitgangspunt te nemen. Dat idee wordt door andere partijen niet ondersteund.’’

Breekpunten waren volgens hem hondenbelasting, parkeerbeleid en sociale-woningbouw. ‘’Dan kom je niet uit op een stabiele meerderheid.’’

De VVD en de LDIJ bedanken alle partijen voor hun  input tijdens de gehouden gesprekken en de constructieve oppositie die zij allen willen voeren. 


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10