Molen De Valk opgetuigd met de zeilen van '75 jaar Vrijheid' die het 4 en 5 mei Comité heeft laten maken. (Foto: Paul van den Dungen)
Molen De Valk opgetuigd met de zeilen van '75 jaar Vrijheid' die het 4 en 5 mei Comité heeft laten maken. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Montfoortse molen symbool voor 75 jaar vrijheid

Algemeen 178 keer gelezen

Het 4 en 5 mei Comité had samen met de gemeente Montfoort alles op alles gezet om de viering van 75 jaar Vrijheid dit jaar tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Maar de coronacrisis heeft ertoe geleid dat een grootse viering verschoven wordt naar 2021.

Montfoort - Aan de Herdenkingskrant is met man en macht gewerkt en deze zal van week huis tot huis worden verspreid. “De krant is heel belangrijk”, zegt bestuurslid Hans Elzas van het 4 en 5 mei Comité, “Omdat dit hét communicatiemiddel is geworden waarin wij de inwoners kunnen informeren over wat er dit jaar allemaal te gebeuren staat. Natuurlijk is op 4 mei de herdenking een van de meest belangrijke gebeurtenissen, voorafgaande aan de feestelijke viering van de Bevrijding. In de krant hebben wij talrijke verhalen opgenomen van overlevenden uit die verschrikkelijke periode.”
Maar dit jaar gaat ook de 4 mei herdenking digitaal. Burgemeester Petra van Hartskamp houdt een korte toespraak, die vooraf is opgenomen en dit jaar te zien en beluisteren is op de Facebookpagina van de gemeente Montfoort. Naast die toespraak is ook de kranslegging bij het monument op het Kasteelplein te zien. Zonder publiek en alleen door de gemeente, het 4/5 mei comité en Stichting Veteranen Lopikerwaard. De toespraak en beelden zijn pas openbaar na de plechtigheid op de Dam. Hans Elzas: “Het zou mooi zijn als mensen in de middag van 4 mei en verder op 5 mei op eigen gelegenheid bij het monument bloemen neerleggen. Wij vragen iedereen ook om op 4 mei vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen, maar laten we ook niet vergeten op 5 mei van zonsopkomst tot zonsondergang de vlag in top te hangen.”
Het is erg jammer dat wat een feestelijke herdenking en viering van 75 jaar Vrijheid had moeten worden geen doorgang kan vinden. Maar het comité is vastbesloten om volgend jaar het Bevrijdingsfeest samen met de bevolking volop te vieren. Het 75+1 feest zal op die manier onbedoeld de geschiedenisboeken in gaan. Hoe belangrijk het is dat we inmiddels al 75 jaar in vrijheid leven, wordt door het 4 en 5 mei Comité uitgedragen door de wieken van molen De Valk te voorzien van aangepaste zeilen. Hans Elzas: “Wij hebben verschillende argumenten om de trots van Montfoort zo mooi aan te kleden. Daarvan is deze aankleding een van de weinige uitingen die wij nu kunnen doen. Molenaars communiceren onderling, via een bepaalde stand van de wieken, boodschappen met elkaar. Wij als comité communiceren nu de vreugde van 75 jaar vrijheid naar de inwoners. De molenwieken draaien op de wind en doen dat met deze molen nu al eeuwen lang. Molen De Valk dateert uit 1753. Dat symboliseert ook dat het leven, ondanks de heersende coronacrisis, toch doorgaat, hoe hard en uit welke hoek de wind ook waait.

Kijk op 4 mei op www.montfoort.nl en klik dan op de Facebookbutton. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10