IJsselstein biedt historie, activiteiten en de gezelligheid van een vestingstadje. De omgeving - de Lopikerwaard - heeft knusse stadjes en volop mogelijkheden voor water- en wandelsport. (Foto: Stadsmarketing)
IJsselstein biedt historie, activiteiten en de gezelligheid van een vestingstadje. De omgeving - de Lopikerwaard - heeft knusse stadjes en volop mogelijkheden voor water- en wandelsport. (Foto: Stadsmarketing)

Zoveel moois te ontdekken in eigen stad

Algemeen 173 keer gelezen

Lysette Verwegen

IJsselstein - Voor wie het nog niet aandurft of voor wie het in de zomerperiode niet mogelijk is om naar het buitenland te gaan: niet getreurd. “In en om IJsselstein is er genoeg moois te zien en te beleven om in vakantiestemming te komen”, weet Angelique van Lierop.  De IJsselsteinse slogan ‘Blij je te ontmoeten’ is omgedoopt in ‘Blij je wéér te zien’. Op een veilige manier. “We zijn blij iederéén wéér te zien; de bezoekers van buiten én de inwoners die hun eigen stad juist door corona hebben (her)ontdekt of de mooie plekken in de natuur, waar je heerlijk kunt wandelen. Verrassend en gewoon om de hoek.” 

Angelique is ‘het gezicht’ van Stadsmarketing IJsselstein en weet alles van de mogelijkheden van toerisme en recreatie in IJsselstein en omgeving. Het seizoen begon door de virusuitbraak wel wat anders dan andere jaren: “Zeker in maart en april bleven de meeste mensen thuis en werden de grote voorjaarsevenementen - Koningsdag, Fuco’s Vocaal Festival, de IJsselsteinloop, het Fashion Event, Classic Cars, de braderie en alle festiviteiten rondom 75 Jaar Bevrijding – afgelast.” Dat was ook te merken in mei en juni, maanden die normaal bol staan van activiteiten.


Wandelen en fietsen
“Toen de maatregelen versoepelden stapten wel direct veel mensen op de fiets en werd er meer gewandeld en hardgelopen. Het is leuk dat veel mensen nu hun eigen stad en de naaste omgeving ontdekken; variërend van een fietstochtje door de Lopikerwaard tot een loopje naar de binnenstad. En deze week kunnen we ook de stadswandelingen onder begeleiding van een gids weer starten en staan de deuren van onze twee monumentale kerken weer open.”
Ze vindt het een feestje dat de terrassen weer open zijn: “Dan merk je meteen dat de stad weer gaat leven, ondanks alle beperkingen waar de horeca en winkels zich aan houden en de meeste bezoekers gelukkig ook.” Toen in maart de stad – net als elders in het land – leeg bleef werd ervoor gezorgd dat IJsselstein bij de mensen thuis kwam: “Bijvoorbeeld door online museumbezoek en een virtuele stadswandeling – nog steeds te zien via www.inijsselstein.nl. En we gaven veel tips: uit eten via afhaalmenu’s en bezorging. En vrijdagborrels: ook af te halen of thuisbezorgd door de lokale horeca.”
De bevrijdingsfilm en –tentoonstelling zijn online nog te zien, net als de buitenexpositie Bezet & Bevrijd in de luwte van de kerk in het Kronenburgplantsoen.


Naarmate de maatregelen versoepelen wordt steeds meer mogelijk. “We passen alle activiteiten direct aan. Er zijn al volop nieuwe ‘anderhalvemeteruitjes’ en ook Yselvaert vaart – coronaproof – weer door de stadsgracht en op de Hollandse IJssel. Ik update dagelijks de website inijsselstein.nl.”

Vanaf het water
Al het moois is ook vanaf het water te zien: “Niet alleen door een rondvaart van Yselvaert, maar ook vanaf Jachthaven Marnemoende. Huur eens een sloep en vaar zelf in de omgeving rond. Of ga suppen.”
Samen met de omliggende stadjes – Montfoort, Oudewater, Lopik en Vianen – wordt ook de Lopikerwaard op de kaart gezet.
“Dit jaar is bij uitstek de tijd voor de vakantie in eigen land: de regels zijn bekend en er is geen risico om te stranden zoals in het buitenland kan gebeuren. En het is niet moeilijk om in en om IJsselstein het ultieme vakantiegevoel te krijgen.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10