De Zilveren Aap werd ook uitgereikt aan het personeel van Isselwaerde als dank voor hun ongekende inzet dit coronajaar. (Ingezonden foto)
De Zilveren Aap werd ook uitgereikt aan het personeel van Isselwaerde als dank voor hun ongekende inzet dit coronajaar. (Ingezonden foto)

Zilveren Aap voor IJsselsteinse woonzorgcentra voor ouderen

Algemeen 127 keer gelezen

Geen laag confetti op de straat, maar wel een laag sneeuw. Geen tienduizenden mensen in de stad en langs de optochtroute, maar enkele wandelaars. Geen kleurrijke Apestadkrant, maar twee pagina’s in de krant van vorige week. Het 65e carnaval in Apestad verliep wat anders dan gepland.

IJSSELSTEIN - De reden van de stilte: niet de pensioenleeftijd van het carnaval, maar de coronapandemie! Menig Apeluier kijkt daarom al optimistisch uit naar 26 februari volgend jaar. Op 26-2-2022 wordt 6x11 jaar carnaval in Apestad gevierd en verschijnt jaargang 3x11 van de Apestadkrant. Hoe mooi kan het worden?

Apestad 4ever
Toch was carnaval afgelopen weekend wel voelbaar in de stad. Niet in de laatste plaats omdat de carnavalsorganisatie KOIJ met de Heeren van Rijpickerwaerd de optochtroute fietsten van de Ruimtevaartbaan tot aan de Plaats, achter de miniuitvoering van Kees de Aap van Cristal, die daar vorig jaar een prijs mee won in de optocht. De stoet werd in het stadje opgewacht door slotheer Sjef van Rijpickerwaard tot Epping en knecht Kees-Gerard Reindertsen. “Liever hadden we in de optocht op de kar gestaan, maar het is ook wel aangenaam om hier in het zonnetje te wachten. We zijn al ‘op leeftijd’, dus alles scheelt”, lachen de mannen. Maar dat zegt niets over het carnavalsbloed dat door hun aderen stroomt en net als voorgaand decennia elk jaar kriebelt. Er is weinig voor nodig om een feestje te starten als de carnavalshits uit de speakers klinken. In dit geval de mobiele speakers van KOIJ-bestuurlid en ‘dj’ Jonh Reindertsen.

Onderscheidingen
Als de muziek stopt worden de weinige onderscheidingen van dit carnavalsjaar door de slotheer uitgereikt: aan Cristal voor haar mini-Kees. En aan Arthur en Cerile van Doorn, die ook aanwezig zijn. Dankzij de creativiteit van de slotheer verloopt de uitreiking coronaproof: via een zelfgemaakt verlengd ‘jatje’ om afstand te bewaren. Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse uitreiking van de Zilveren Aap: dit jaar niet één exemplaar, maar een exemplaar voor elke woonzorginstelling voor senioren in Apestad. “Het is een vreemd jaar, waarin de bewoners van deze instellingen én de zorgmedewerkers het flink voor de kiezen hebben gehad”, vindt de KOIJ, die het eerste echte IJsselsteinse waarderingssymbool al sinds 1993 toekent. En in plaats van een feestneus werden bij die uitreikingen uiteraard mondmaskers gedragen.

Online feestje
Na een ‘polonaise op anderhalve meter’ - de lengte van de Apestadsjaal - werd het korte feestje op de Plaats beëindigd. Op tijd voor meerdere biertjes en een polonaise met de gezinsleden thuis, tijdens het vier uur durende online feest in Apestad. Met de carnavalshit van Boortje 11 gezongen door Mike Oskam, interviews met bekende Apeluiers en heel veel muziek en beelden van de carnavalsoptochten uit voorgaande jaren. Voor doorgewinterde Apeluiers toch een feestje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10