<p>&#39;Een stageplaats voor elke IJsselsteinse mbo&#39;er&#39;; dat is het uitgangspunt van Chiara (links) en Marlieke. (Foto: Lysette Verwegen)</p>

'Een stageplaats voor elke IJsselsteinse mbo'er'; dat is het uitgangspunt van Chiara (links) en Marlieke. (Foto: Lysette Verwegen)

(Foto: )

Noodkreet mbo’ers: ‘Help ons aan stages!’

  •   keer gelezen

Het is al langer moeilijk voor mbo-leerlingen om een stage te vinden. Maar corona maakt het nóg moeilijker; ondanks het personeelstekort in de zorg, veiligheid en andere sectoren.


IJSSELSTEIN – Tijd voor actie vinden student Chiara (18) en commissielid voor de PvdA Marlieke van Schalkwijk. Ze kwamen met elkaar in contact door een post op Instagram. Marlieke ging in op de vraag of de politiek niet iets kan doen. Ze ging op onderzoek naar het stagetekort in IJsselstein en doet vanavond in de commissie een oproep aan de commissie en het college van B en W. “Iedere mbo’er moet stage kunnen lopen, want: geen stage is geen diploma en dus geen baan en woning, terwijl in veel sectoren het tekort aan mbo-geschoold personeel nu al nijpend is. De gemeente kan organisaties en bedrijfsleven oproepen stageplaatsen te leveren, maar kan ook zelf het goede voorbeeld geven. Nu zijn er alleen gemeentelijke stages voor de financiële administratie en handhaving, maar door het uitbreken van de coronacrisis zijn er door de gemeente nota bene voortijdig stages bij handhaving ontbonden. Dat is onacceptabel.”
Helpende hand
Chiara heeft gelukkig een stage kunnen vinden en zit in het examenjaar van het Utrechtse Veiligheid & Defensie College. “Maar het kostte ons tien maanden om allemaal – 25 leerlingen – een stage te vinden. Je moet er in je eerste jaar al naar op zoek gaan.” Ze vertelt uit ervaring: “Stages worden vaak als last gezien, zeker nu door corona de werkdruk hoog is, terwijl we juist een helpende hand kunnen bieden. Door de coronacrisis zijn zes van mijn medestudenten naar huis gestuurd. In een andere klas werken meer studenten thuis dan op stage. Ze zijn zenuwachtig, want geen stage betekent; geen diploma, tenzij ze van de overheid een uitzondering krijgen, maar daar is nog niets van bekend.”
Moedeloos
Veel mbo’ers voelen zich vergeten en ondergewaardeerd. “Het is juist voor ons belangrijk om theorie aan de praktijk te toetsen. Handboeien omdoen in het echt is heel anders dan het op een filmpje zien”, geeft Chiara als voorbeeld. “De docenten zijn toppers en denken creatief mee, maar maken zich ook zorgen. Studenten leiden momenteel echt geen leuk makkelijk leventje; ze slapen slecht en verliezen de moed.” Ook Marlieke hoorde deze verhalen: “Ik sprak een jongere die zelfs bang is dat zijn hele klas blijft zitten; alleen door gebrek aan stages! En juist deze studenten zouden we moeten koesteren; het zijn de werknemers van de toekomst in de zorg, veiligheid, horeca, technische beroepen en meer.

Oproep
In de notitie roept Marlieke vanavond de gemeente op om bewustzijn te creëren onder IJsselsteinse ondernemers over de stageplaatsen, en gezamenlijk op te trekken om stages beschikbaar te stellen. “In een convenant met de scholen kan veel worden vastgelegd. En natuurlijk geeft de gemeente het goede voorbeeld: met minimaal een stageplaats op elke afdeling.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten