<p>De oude pomp in het zwembad van OnsStatenbad is niet kapot te krijgen. Links bad manager Bas van Zuilen en rechts bestuurslid Fred van Schaik</p>

De oude pomp in het zwembad van OnsStatenbad is niet kapot te krijgen. Links bad manager Bas van Zuilen en rechts bestuurslid Fred van Schaik

(Foto: Margreet Nagtegaal)

Openluchtbad al geopend

  •   keer gelezen

Een week voordat OnsStatenbad openging leek de oude verwarmingsketel er de brui aan gegeven te hebben. Dankzij de tomeloze inzet van vrijwilligers draait ie nu weer als een tierelier.


Oudewater - Bad manager Bas van Zuilen had er een slapeloze nacht van. De 50 jaar oude ketel, die bijna niet kapot te krijgen is, deed het niet meer. “Wat nu? Ik had al van alles geprobeerd. Via whatsapp stuurde ik naar alle vrijwilligers een noodoproep. Het leek eerst niet zo simpel.” Van de oude ketel is geen bouwtekening, noem hem gerust antiek, maar zijn rendement is maar liefst 97 %. Van dit type draaien er nog twee in heel Nederland. “Maar er is zo waanzinnig veel kennis bij onze vrijwilligers dat het ze weer gelukt is. Toen heb ik maar een biertje opengetrokken.”
Bas van Zuilen is al drie jaar bad manager. Zijn zorg voor het zwembad en alles wat er mee te maken heeft is zomer én winter groot. Afgelopen winter hadden ze als proef het water in het zwembad laten staan. Dat betekent 1,2 miljoen liter water besparen, als dat lukte. Tijdens de strenge vorstperiode betekende dat ijs bikken en losmaken om kapotvriezen te voorkomen. “Maar het is gelukt. We leren er van. Volgend jaar doen we de isolatiedekens er op, om alggroei te voorkomen.” Fred van Schaik, bestuurslid, benadrukt dat dit zwembad openblijft totdat er een nieuwe is. Deze zomer zal daarover het besluit worden genomen. “Dan komt er zowel een binnen- als een buitenbad en kan er twaalf weken per jaar gezwommen worden.” Het plan dat er ligt lijkt goed haalbaar, volgens hem. OnsStatenbad heeft het warmste zwemwater in Nederland van een buitenbad, wel 26°. Ondanks de coronamaatregelen kunnen er ruim vierhonderd mensen per week zwemmen. Hopelijk zal richting zomer weer versoepeld worden. De opening vond in kleine kring plaats door wethouder Kok en de voorzitter van de SBZO, zonder feestelijke activiteiten. Een klein groepje kinderen mocht bij de start van het seizoen eindelijk afzwemmen, daar hadden ze lang op gewacht. Dat was toch een feestje!

Dit jaar is het buitenbad OnsStatenbad geopend op 3 april. Eindelijk kan er weer gezwommen worden. Vanwege de coronamaatregelen is momenteel alleen banenzwemmen toegestaan. Er zijn elf banen gecreëerd. Via de website www.sbzo.nl moet men wekelijks reserveren. Het inschrijven gaat per tijdsblok van een half uur, maximaal drie inschrijvingen per week. Voor wie niet online kan reserveren kan op doordeweekse dagen van 11:00 - 12:00 uur bellen, 0348 - 561805. Er is een duidelijk coronaprotocol van kracht.

Banenzwemmen weer mogelijk

Zwembad is belangrijk voor Oudewater

Margreet Nagtegaal

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten