<p>Jeanette van Beek, winnares tweede prijs &nbsp;krijgt uit handen van Koos van der Wind een boek en een kilo kaas.&nbsp;</p>

Jeanette van Beek, winnares tweede prijs  krijgt uit handen van Koos van der Wind een boek en een kilo kaas. 

(Foto: Paul van den Dungen)

Hanneke adopteert koe Hannah 1

  •   keer gelezen

Ieder jaar in april mogen de koeien van agrariër Koos van der Wind weer de stal verlaten en de vrijheid van het weiland tegemoet. Een jaarlijks schouwspel voor toeschouwer, buren en genodigden. Maar het is nu al het tweede jaar op rij dat corona daar een beperking aan geeft.


Montfoort - Maar Koos van der Wind niet voor één gat te vangen. Dit jaar gingen zo’n 60 koeien, springend en loeiend hun vrijheid tegemoet onder het toeziend oog van een beperkt aantal genodigden die buiten deze verrichting konden bekijken. Maar Koos van der Wind had er naar aanleiding van opmerkingen op Facebook ook maar een wedstrijd aan gekoppeld. Van der Wind: “ Op Facebook werd ik getriggerd door een reactie van iemand, die vond dat de weilanden gerust vol gezet konden worden met windmolens en zonnepanelen, omdat veel van wat wij hier ‘groen’ noemen feitelijk een overbemeste monocultuur van raaigras is. Daar gaat aan biodiversiteit in ieder geval weinig aan verloren. Je merkt aan zo’n reactie dat zo iemand niet weet waar hij over praat, maar helaas zijn er daar veel meer van... Ik wilde proberen om iets te laten zien van wat er in de polder groeit en wat er zoal aan biodiversiteit voorkomt. Afgelopen zomer zijn in de polder Willeskop, normaal beheerd grasland, foto’s van bloemen gemaakt. waarvan ik graag de namen wil weten. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen en verder krijgt iedereen die alles goed heeft het dubbelboek ‘ Linten in de leegte’ over de lintbebouwing in onze regio. 1e prijs: Koedobon van ‘adopteer een koe’ t.w.v. €50,- 2e en 3e prijs: kilo kaas van De Graafstroom uit de kaasautomaat op Heeswijk van de familie Van Vulpen. Afgelopen zaterdagmiddag werden in de stal de winnaars bekend gemaakt. 1e prijs was voor Hanneke Stoof die haar adoptie koe, een drachtige witrug, meteen Hannah-1 noemde. Jeanette van Beek en Gijs Vendrig waren de gelukkige winnaars van de 2e en 3e prijs. Van der Wind is met vrouw en kinderen een bevlogen agrariër te noemen die, als alles mee zit, ervan droomt om volgend jaar er weer een feestelijke aangelegenheid van te maken.Voor een leuk en uniek cadeau is de Koedobon aan te schaffen op de website van www.adopteereenkoe.nl Daar kun je een koe of kalfje adopteren bij een boerderij naar eigen keuze. Niet alleen bij Koos van der Wind, maar de hele agrarische sector maakt het vaak mogelijk om eens een binnen te kijken om te zien dat de melk niet uit een pak komt en dat het houden van een veestapel veel meer is dan de koeien in de wei. Het is leerzaam en laat je soms net iets anders nadenken over onze kostbare natuur.

Neem zelf ook eens een kijkje op een boerenbedrijf

Boeren doen meer dan alleen het beheren van onze natuur

Paul van den Dungen

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten