<p>Wethouder Yolan Koster opent &#39;t Bakkershuis samen met Marie-Jos&eacute; Hermans (l) en Marjon de Jong (r). Foto: Paul van den Dungen</p>

Wethouder Yolan Koster opent 't Bakkershuis samen met Marie-José Hermans (l) en Marjon de Jong (r). Foto: Paul van den Dungen

(Foto: )

‘t Bakkershuis van de SWOM geopend

  •   keer gelezen

Wethouder Yolan Koster ontknoopte vorige week dinsdag de strik die vanaf het Hofplein toegang geeft tot ‘t Bakkershuis. Een plek midden in het centrum waar mensen met geheugenklachten en/of beginnende dementie en hun mantelzorgers dagelijks binnen kunnen lopen.


Montfoort - In haar openingswoord vertelt de wethouder dat zij volgend jaar 70 jaar hoopt te worden. “Nu heb ik nog een uitstekende secretaresse die mij herinnert aan de dingen die ik moet doen. Volgens jaar zal ik het zelf moeten doen en dan mag ik hopen dat er nog iemand mij vertelt dat er in Montfoort, ‘t Bakkershuis is. Blij dat wij daar als gemeente een bijdrage aan hebben kunnen leveren en chapeau voor al die mensen die hier dagelijks in de weer zijn, daarbij ondersteund door de professionals van de SWOM.”
Marjon de Jong is al sinds 2009 bij de SWOM actief als dementieconsulent en vertelt dat zij jaar na jaar dit hele project heeft zien groeien. “Stapje voor stapje werd er gewerkt naar het dementievriendelijk maken van de gemeente Montfoort/Linschoten. Daar ging veel tijd in zitten, maar het is meer dan de moeite waard.” Vorig jaar startte een initiatiefgroep voor dit ontmoetingscentrum. Ook het ministerie van VWS beschreef de Nationale Dementiestrategie 2021-2030. Marjon de Jong: “De laatste vijf jaar heb ik mij bezig gehouden met het opzetten van ondersteunings-, begeleidings-, en voorlichtingsactiviteiten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, familie en vrienden. Vanuit al die groepen ontstond de behoefte om deze activiteiten onder een dak onder te brengen. Een vaste, laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen die met dementie te maken heeft of krijgt. Dat is uiteindelijk het huis van Krijn Bakker geworden.” Carlos Bakker ziet hiermee zijn ouderlijk huis weer worden zoals zijn vader dat ook bedoeld heeft. “Mijn ouders zullen met trots neerkijken op wat er is gerealiseerd.” Marie-José Hermans, directeur van de SWOM, vertelt dat de inmiddels overleden heer Klomp aan de Vrienden van de SWOM een legaat heeft nagelaten waarmee twee jaar lang de maandelijkse lasten van ‘t Bakkershuis betaald kunnen worden. Marjon: “In september is het Wereld Alzheimer dag en dat wordt een week om een knalfeest te geven nu mijn droom werkelijkheid is geworden.” ‘t Bakkershuis biedt informatie en advies bij twijfels en zorgen over het geheugen, waarmee voorkomen kan worden dat mensen zich vroegtijdig uit het sociale leven terugtrekken. Het is een plek waar deelnemers en naasten welkom zijn en men anderen kan ontmoeten op basis van wederkerigheid. ‘Je komt wat halen maar ook wat brengen’. Het tempo ligt hier lager dan in het dagelijks leven met voldoende uitdagingen om mee te blijven doen. Bij het opzetten van het Ontmoetingscentrum is samengewerkt met Fleur en Thalina van de Hogeschool Utrecht.

Voor vragen en informatie Marjon de Jong, 06-40060402 of een mailtje naar bakkershuis@swomontfoort.nl

Paul van den Dungen

Marjon de Jong: Mijn droom is werkelijkheid geworden!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten