<p>Marthijn de Groot aan het werk in zijn atelier, onderdeel van The Living Gallery &nbsp;waar werelden samenkomen.</p>

Marthijn de Groot aan het werk in zijn atelier, onderdeel van The Living Gallery  waar werelden samenkomen.

Foto: (Ingezonden foto)

Welkom in The Living Gallery

  •   keer gelezen

Aan de Schuttersgracht 18 is het domein van beeldend kunstenaar Marthijn de Groot te vinden. Voorafgaand aan de officiële opening in het najaar, staan de deuren van The Living Gallery komend weekend al wijd open.


IJSSELSTEIN -Voor wie The Living Gallery wil zien - en vooral wil beleven - is het Landelijke Atelierweekend een uitgelezen mogelijkheid. Zaterdag 26 en zondag 27 juni van 11.00 tot 18.00 is iedereen welkom in de wereld van Marthijn. In de galerie, tussen zijn schilderijen en keramiek, domineren de grote vleugel waar hij op improviseert en een grote bank: de plaats voor ontmoetingen.
Voor Marthijn geen afgezonderd leven en werken. Hij staat vol in de samenleving en wil zijn liefde, inspiratie en passie voor de kunst met iedereen delen. “Kunst is de smeerolie van de samenleving. Kunst is van alle tijden, het verbindt, raakt, is echt, troost en inspireert. En dat is hard nodig in een samenleving die steeds verder individualiseert. Zeker in de coronatijd, toen iedereen thuis bleef, thuis werkte, digitaal vergaderde en online bestelde. Zelfs pleziertjes en liefde zijn online te regelen via de datingsites”, grapt hij.
IJsselstein
De stilte was wel iets anders voor de kunstenaar die gewend is zijn expressie in de samenleving te uiten in muziek, keramiek, schilderijen, beeldhouwwerk, tekeningen en teksten. “Maar het gaf me tijd om in IJsselstein alles in te richten, te werken en te acclimatiseren.” Die inrichting begon in februari vorig jaar, na een verblijf van 12 jaar in Frankrijk. “Daar hebben we twee jaar gewerkt aan ons kasteel en tien jaar gasten ontvangen om te delen in onze artistieke wereld”, vertelt echtgenote Irene. “We verhuisden terug naar Nederland met onze drie in Frankrijk geboren zoons die we kennis willen laten maken met Nederland.” In IJsselstein? “Dat ligt centraal, het is kleinschalig en dynamisch, open, heeft historie, er zijn veel ambachten en we hebben hier vrienden. De menselijke maat is hier in balans”, vult Marthijn aan. Op de lockdowns had niemand gerekend. “Ik heb het positief gebruikt. Het is net als met een lichtje in de duisternis; licht doet zoveel meer dan ergens negatief over zijn.”

Roerige jaren
Na turbulente jeugdjaren studeerde Marthijn af aan de Rietveld en de Minerva Academie. Op zijn 18e had hij zijn eerste expositie en verkocht hij al werk. “Mijn moeder was zo trots. Ze raadde me aan vooral door te gaan”, herinnert hij zich. Zijn talenten voerden hem over de wereld; van New York en San Francisco tot Shanghai, Duitsland en Istanbul. Hij werd ambassadeur van Wings of Support, schilderde in dat kader met gehandicapte weeskinderen in Palestina, maar ook met randgroepjongeren in Amsterdam. Hij schilderde aan de gracht op vier grote doeken de opera La Bohème van Puccini en op het Museumplein het leven van Rembrandt op een reeks doeken. Het werk van Marthijn is een belevenis: sprankelend, verstillend en verrassend tegelijk. Kijk ook op www.degroot.art.

Lysette Verwegen

Kunst is de smeerolie van de samenleving: het verbindt

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten