<p>Ellen en Herman oefenen op de schoolslag onder het toeziend oog van badjuffrouw Monique.</p>

Ellen en Herman oefenen op de schoolslag onder het toeziend oog van badjuffrouw Monique.

(Foto: Paul van den Dungen)

Kleine doorzetters in het Knopenbad

  •   keer gelezen

Een maandagmiddag, Knopenbad Montfoort. Het vrij zwemmen is ten einde en het bad wordt gereed gemaakt voor de kinderen die er hun zwemles krijgen. Het is een zwoele avond en de temperaturen doen verlangen naar een duik in het water.


montfoort - Stuk voor stuk komen ze naar binnen, de een nog enthousiaster dan de ander.

 Al in mei van dit jaar zijn de zwemlessen begonnen voor de kinderen die er hun A diploma willen halen. De badmeesters Harry en René en de badjuffrouwen Monique en Liesbeth hebben zo ieder hun eigen groep kinderen. In totaal zitten er dit seizoen 95 kinderen op zwemles voor het diploma A.

Voorbereid

Ze zijn verdeeld over vier groepen die ieder een half uur les krijgen. Langs de kant zitten de vaders en moeders of opa’s en oma’s de verrichtingen van de kinderen te volgen. Zo is daar Vincent Kemp waarvan dochter Ella (5) juist voorbij komt zwemmen. “Ze zwemt vandaag in haar laagste versnelling” zegt vader Vincent. “Normaal gaat ze als een speer, maar ze is nog jong en kon toch al op zwemles. Als ze haar diploma haalt, dan moet ze van ons ook haar B diploma halen, dan is ze straks goed voorbereid als ze alleen gaat zwemmen.”

Bemoedigend

Terwijl Ella voorbij zwemt kan ze het toch niet laten om even naar haar vader te zwaaien. Naast haar in dezelfde baan zwemt ook Herman (5). Zijn schoolslag is nog niet volmaakt, maar badjuffrouw Monique geeft hem vanaf de kant steeds de nodige aanwijzingen. Aan het einde van de baan komt ze op de kant even bij hem zitten en spreekt hem bemoedigend toe. Ze geeft Herman ook even ongemerkt de ruimte om op adem te komen. Zijn tweelingbroertje Hessel zwemt op zijn rug alweer de baan terug. Hun vandaag jarige moeder Annemieke den Hollander kijkt vanaf de kant toe naar haar beide zonen. “Het was niet hun keuze om zwemles te nemen, maar zij moesten van ons. Of zij later ook nog voor het B diploma gaan, dat mogen ze dan zelf beslissen. Zij heeft de handdoeken al vast klaar gelegd zodat ze straks allebei haar zonen goed kan afdrogen voordat ze weer naar huis gaan. Want gebruik van de kleedruimtes is in verband met corona nog niet toegestaan. Badmeester René houdt zich bezig met de kinderen die vanaf de duikplank een sprong in het water gaan maken. Niet iedereen is daar even enthousiast. Waar de een moeiteloos van de plank naar beneden springt, klautert een ander met een pruillipje naar boven. Intussen verschijnen er dreigende wolken boven Montfoort. Als dat maar goed blijft gaan...

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten