Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Sedumcassette – snel en makkelijk je eigen groendak aanleggen

Algemeen 411 keer gelezen

Geen zin in veel werkzaamheden, maar wel geïnteresseerd in een Groendak? Dan is een Sedumcassette ideaal! Snel en eenvoudig je eigen groendak zonder al te veel werk. Gewoon kant-en-klare trays. 

Maar wat is nu eigenlijk een Sedumcassette? En waar dien je op te leggen bij de aanleg van een groendak met deze cassettes?

Wat is een Sedumcassette?
Een Sedumcassette is een lichtgewicht tray die volledig voorzien is van de juiste opbouw en voorbegroeide Sedum. De cassette bevat dus zowel een drainerende laag, een substraatlaag als de Sedumbeplanting. De voorbegroeide Sedumcassettes bevatten gemiddeld acht tot twaalf verschillende soorten Sedum. En bij levering is de cassette ook voor minimaal 95% begroeid. Helemaal kant en klaar dus.

Plaatsing Sedumcassette
De aanleg is super eenvoudig. Eenvoudiger dan met andere systemen zoals een Sedummat. Je hoeft enkel de cassettes naast elkaar op je dak te plaatsen. Eventueel eerst een onderdoek nog leggen en anders enkel de cassettes naast elkaar op het dak zetten. Kom je niet helemaal uit met de randen? Hou dan overal een gelijke rand vrij en werk dit af met een klein beetje rond dakgrind.

Hoe hoog is een Sedumcassette?
De dikte van een kant-en-klare cassette kan wat variëren, afhankelijk van het type of merk. Maar gemiddeld genomen is de totale dikte +/- 9cm. Dat is niet veel dikker of dunner dan een opbouwsysteem van verschillende lagen. Het enige verschil is dat je eventueel vanaf de grond richting het dak de tray zelf kunt zien. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van een randafwerking of een randje met grind. Of je de tray ook echt kunt zien is afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Kun je lopen op een Sedumcassette?
Het advies is om een Sedumdak zo min mogelijk te belopen. Dit komt de kwaliteit van het Sedum ten goede. De cassette is hoe dan ook sterk genoeg om incidenteel wel belopen te worden. Denk hierbij aan het uitvoeren van (klein) onderhoud, zoals bemesten of incidenteel bewateren of wat onkruid verwijderen.

Wat is de prijs van een Sedumcassette?
De prijzen in de markt zijn zeer variabel. Er zijn kleine cassettes op de markt en wat grotere, dat maakt vergelijken lastig. Gemiddeld genomen zit de prijs tussen de € 40,- en € 70,- per vierkante meter. Let wel, veel gemeentes in Nederland geven subsidie op de aanleg van een Groendak. Dus dit is zeker iets om in gedachte te houden bij de aanleg van een eigen Groendak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10