Afbeelding

Gladheidsbestrijders al vanaf komende week paraat

Algemeen 83 keer gelezen

IJsselstein - De winter lijkt nog ver weg, maar op 1 november start officieel het gladheidseizoen. Medewerkers van het Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) staan vanaf dat moment paraat om bij - dreigende -  gladheid de weg op gaan voor strooi- en  sneeuwschuifwerkzaamheden in opdracht van de gemeente IJsselstein.

RMN voert de gladheidbestrijding uit op grond van het door de gemeente vastgestelde gladheidsbestrijdingsplan. In dit plan staat bijvoorbeeld welke wegen gestrooid worden. Om te bepalen wanneer er gestrooid moet worden heeft RMN gedurende het seizoen dagelijks contact met METEO-consult in Wageningen voor de gladheidsprognose. Daarnaast stuurt RMN gladheid coördinatoren op pad om de wegen te inspecteren. In IJsselstein wordt gewerkt met vier strooiploegen die afwisselend worden ingezet. 

Het is niet mogelijk om bij optredende gladheid alle wegen tegelijk te strooien en sneeuwvrij te maken. Daarom worden in eerste instantie de hoofdwegen met aanliggende fietspaden, busroutes en sterk hellende wegen gestrooid dan wel sneeuwvrij gemaakt. Als de gladheid langer aanhoudt wordt er zo nodig een aanvullende route gereden. Ook als er gestrooid is kan het wegdek plaatselijk glad zijn. RMN gebruikt droog zout. Dit zout moet ingereden worden om effectief te zijn. Weggebruikers dienen daarom hun rijgedrag en snelheid aan te passen aan de omstandigheden.

De zoutloodsen van RMN hebben op dit moment een voorraad van ruim 800 ton strooizout. Aanvullend is er een contract voor de afname van 500 ton strooizout waarover RMN zo nodig kan beschikken. Bij een gemiddelde winter, zoals afgelopen seizoen, is deze hoeveelheid meer dan toereikend. In IJsselstein is RMN afgelopen winter 22 keer uitgerukt om de gladheid te bestrijden en daarbij is 98 ton strooizout verbruikt. 

In totaal hebben er afgelopen winter binnen alle gemeenten waar RMN strooiwerkzaamheden uitvoert 67 uitrukken plaatsgevonden en is er 520 ton strooizout verbruikt.

Een overzicht van te strooien wegen in IJsselstein is te vinden op www.rmn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10