•  Tentoonstellingmaker Amy Stenvert (l) met fotograaf Bernadet de Prins bij een van de portretten
• Tentoonstellingmaker Amy Stenvert (l) met fotograaf Bernadet de Prins bij een van de portretten Foto: Karin Doornbos

‘Oost, west, thuis best’ echt IJsselsteinse tentoonstelling

Algemeen 771 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Wie zijn ze, waar komen ze vandaan, en wat maakt de gekozen voorwerpen voor hen zo bijzonder? In de nieuwe tentoonstelling ‘Oost, west, thuis best’ van Museum IJsselstein vertellen ze hun persoonlijke verhaal. Fotograaf Bernadet de Prins portretteerde de kandidaten.

Een echte IJsselsteinse expositie. Een bewuste keuze?

“Het idee voor deze nieuwe tentoonstelling is min of meer toevallig ontstaan”, vertelt tentoonstellingmaker Amy Stenvert. “We zijn bezig met de herontwikkeling van het historisch straatje, we willen de collectie op een nieuwe en vernieuwende manier gaan presenteren.” Het museum is hiervoor in gesprek met een ontwikkelingsbureau dat bij het proces helpt en adviseert. “Gaandeweg ontstond het idee om alvast een aantal objecten uit de collectie uit te lichten in een tijdelijke presentatie. En onze collectie is natuurlijk volledig ingebed in IJsselstein, in die zin is het een echte IJsselsteinse tentoonstelling geworden.”

Wat is er eigenlijk bekend over de collectie?

“Eigenlijk best weinig. De collectie van het museum is rond 1931 ontstaan met een oproep van toenmalig burgemeester Abbink Spaink.” Om het verhaal van de lokale historie voor de toekomst vast te leggen, riep hij inwoners op om ‘oude meubelstukken, huishoudelijke artikelen, sieraden, aardewerk, gereedschappen, munten et cetera.’ af te staan. In de collectie bevinden zich ook veel voorwerpen met bijzondere historische waarde. Zoals een 17de-eeuwse ridderhelm, kastdeuren uit het Kasteel IJsselstein uit de 15de eeuw en een benen dobbelsteentje uit de periode 1250-1450. De collectie van Museum IJsselstein bestaat uit zo’n 2.500 objecten.

Persoonlijke verhalen

“De collectie is ooit als een soort allegaartje ontstaan, en dat maakt het geheel enorm divers. Daarom zijn de persoonlijke verhalen zo belangrijk”, zegt Amy. ‘’Die geven echt een verrijking aan de objecten.” De medewerkers van het museum maakten een voorselectie van de stukken waaruit de kandidaten mochten kiezen. Vervolgens zijn er twee selectiemiddagen gehouden waarbij iedere kandidaat een eigen top drie samenstelde. “Heel bijzonder, hier was geen overlap. Iedereen had een ander voorwerp als eerste voorkeur.” De deelnemers werden uit eigen netwerk geselecteerd. “We hebben geprobeerd een zo divers mogelijke groep samen te stellen. We wilden bewoners uit alle wijken van IJsselstein aan bod laten komen, en dan vooral mensen die zich op de een of andere manier actief inzetten voor de samenleving”.

Fiets met houten banden

Een in het oog springend object uit de recente geschiedenis, is een fiets met houten banden uit 1938. Deze fiets is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor voedseltochten naar het oosten van het land. Veel mensen kennen deze verhalen van ouders of grootouders, of waren hier zelf onderdeel van. Dat maakt de geschiedenis heel tastbaar. De firma Schilte heeft de houten banden in 1995 opnieuw aangebracht.

Fotograaf Bernadet de Prins

Voor deze tentoonstelling zocht het museum de samenwerking met documentair fotograaf Bernadet de Prins. Ze heeft met veel plezier aan het project meegewerkt. “Ik heb gezocht naar de kern van een persoon, dat zie je hopelijk in de foto’s terug. Een fotosessie is voor mij geslaagd als ik echt contact met iemand kan maken. Door de verbinding met elkaar aan te gaan, volgt er ontspanning en vertrouwen. En dat is wederzijds.” Een favoriet heeft ze niet. “Ieder portret heeft z’n eigen waarde.” 

Museum voor iedereen

Verleden, heden en toekomst van vestingstad IJsselstein komen in deze tentoonstelling op een bijzondere manier samen. “We hopen dat zoveel mogelijk IJsselsteiners zich vertegenwoordigd voelen in deze expositie. Dat is in feite waar de tentoonstelling voor staat. Museum IJsselstein is een museum voor iedereen.”
Expositie: Oost, west, thuis best t/m 7 mei

Museum IJsselstein
Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein
Telefoon 030 688 6800
www.museumijsselstein.nl
Woensdag t/m zondag
13:00 - 17:00 uur

Iedere eerste donderdag van de maand is er een speciale rondleiding, op donderdag 6 april (15.00 uur) met fotograaf Bernadet de Prins

Karin Doornbos

Karin Doornbos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Bloemen en ballonnen voor 100-jarige mevrouw Van der Bie Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
IJFC verslaat SV Lopik, het geluk van VVIJ en ander voetbal Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Lopik zet haar sporters in het zonnetje Sport 11 uur geleden
Afbeelding
ONI sluit najaarscompetitie af met kampioenschappen Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Succes in najaarscompetitie voor tafeltennissers De Schans Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Unieke puzzel Grootste Kerstboom ter wereld verkrijgbaar in IJsselstein Nieuws 2 dec., 13:22
Afbeelding
Surinaams/Nederlandse avond in bibliotheek rond boek Sonny Boy Nieuws 2 dec., 09:30
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 2 dec., 09:00