•  Wim van Sijl in zijn kunstruimte Coal.2 tussen het werk van Hans Leijerzapf
• Wim van Sijl in zijn kunstruimte Coal.2 tussen het werk van Hans Leijerzapf Foto: Karin Doornbos

Ode aan IJsselsteins kunsticoon Hans Leijerzapf

Algemeen 1.829 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Met ‘Erfgoed van Hans’ brengt kunstruimte Coal.2 een ode aan beeldend kunstenaar Hans Leijerzapf.

De ‘oudere jongeren’ kunnen het zich misschien nog herinneren: jongerencentrum Apocalyps in het gebouw aan de Walkade waar nu Museum IJsselstein gevestigd is. Met een grote muurschildering zet beginnend kunstenaar Hans Leijerzapf (1951) daar in de jaren ’70 de toon voor zijn latere carrière. “Een magische tijd”, zegt collega-kunstenaar Wim van Sijl, die in zijn kunstruimte aan de Walstraat op dit moment een beknopte overzichtstentoonstelling van het werk van Leijerzapf heeft georganiseerd.

“Deze tentoonstelling gaat in feite over erfgoed”, zegt Wim. “Dat maakt het zo interessant.” Het verhaal begint als Hans rond 1974 als autonoom kunstenaar aan de Walkade komt wonen. Hij is dan net afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en komt in IJsselstein terecht omdat zijn familie hier inmiddels ook woont. De vader van Hans is leraar aan de toenmalige LTS aan de mr. Abbink Spainkstraat. Leijerzapf en Van Sijl komen in die periode in contact en er ontstaat een vriendschap tussen de mannen. Het is in die tijd geen vetpot voor een beginnend kunstenaar. “Je kunt echt wel spreken van armoede. Er was toen nog wel een BKR-regeling voor kunstenaars, maar die hield ook niet over.” 

Sociale sculptuur

Precies in die tijd begint Wim met zijn atelier in de voormalige kolenschuur, ook aan de Walkade: Coalsensation. Er is veel aanloop in het atelier en gaandeweg ontstaat er een sociale sculptuur, een nieuwe manier van kunst bedrijven waarbij de kunstenaar door middel van taal, gedachten, en objecten nieuwe structuren in de samenleving creëert. Er werd -al dan niet onder het genot van het nodige geestrijk vocht- muziek gemaakt, getekend en vooral veel geschreven. “De vrijdagavonden in Coalsensation waren berucht”, lacht Wim.

Magische wereld

Leijerzapf ontwikkelt zich tot een succesvol kunstenaar met expositities in binnen- en buitenland. Zijn karakteristieke werk hangt in vele huiskamers en openbare gebouwen, zoals het stadhuis en het Fulcotheater. In zijn werk neemt hij zichzelf als middelpunt van talloze wisselende taferelen. Gekleed in een wijde jas en met hoed maakt hij een foto met de zelfontspanner. Dit portret vormt het uitgangspunt van zijn fantasiewereld in verf op canvas. “Zelfreflecties van een magische wereld”, zegt Van Sijl. Er is ook veel geschreven werk van Leijerzapf bewaard gebleven. Die teksten en (aan)tekeningen bewaart Wim in de kleine stadsauto (Smart) die voor de expositieruimte geparkeerd staat. “Die Smart vormt als het ware de verbinding tussen het oude verleden en het nieuwe”, zegt Wim. 

Open Kunstzondag

Met ‘Erfgoed van Hans’ brengt kunstruimte Coal.2 een ode aan deze bijzondere kunstenaar. Er is veel te zien en te ervaren in de expositieruimte op de hoek van de Walkade. De expositie is tot april 2023 te bezoeken. Tijdens de Open Kunstzondag op zondag 5 februari, en op afspraak, is publiek van harte welkom. 

Info: www.wimvansijl.eu

Karin Doornbos

Karin Doornbos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Brandweer rukt uit vanwege stormschade in IJsselstein 112 13 uur geleden
• De schippers werden verrast met een cheque.
Schippers Yselvaert in het nieuw gestoken dankzij cheque IJsselsteinFonds Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Zero Waste Wandeltour in IJsselstein Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
'Ondernemend Ochtend Bakkie' in Lopik Nieuws 21 mei, 18:31
• Vorig jaar deed een heus vliegtuig mee.
Spektakel Fiets 'm d'r in IJsselstein komt eraan Nieuws 21 mei, 18:17
Een mooi bedrag voor Het Vergeten Kind.
Countryfeest haalt ruim 9000 euro op voor stichting Het Vergeten Kind Nieuws 21 mei, 08:40
• SPV'81 op de platte kar.
SPV'81 is de lachende derde en wordt verrassend kampioen met korte video's 18 mei, 20:27
Afbeelding
IJsselsteinloop: groot en gezellig sportevenement midden in IJsselstein Nieuws 18 mei, 11:00