• Ouderen genieten in De Vaart van het volledig verzorgde lustrumfeest.
• Ouderen genieten in De Vaart van het volledig verzorgde lustrumfeest. Foto: Hanneke Stoof

Vijf jaar ‘Met je hart’ tegen eenzaamheid onder ouderen

Algemeen 643 keer gelezen

LINSCHOTEN / MONTFOORT • Stichting ‘Met je hart Montfoort-Linschoten’ heeft haar 5-jarig bestaan gevierd met een groot feest in dorpshuis De Vaart in Linschoten. Met theater, oud Hollandse liedjes, een quiz en leuke gesprekken. Iedereen ging met een goed gevulde buik voldaan naar huis.

‘Met je hart’ zet zich in voor zelfstandig wonende en kwetsbare ouderen, waarvan een groot deel de deur niet uit komt.  Het voortdurend alleen zijn maakt mensen ongelukkig en soms zelfs ziek. De stichting heeft als doel het verbinden van ouderen, vrijwilligers en lokale ondernemers om met elkaar het leven fijner en rijker te maken door middel van persoonlijke aandacht en allerlei activiteiten. Lokale ondernemers sponsoren de stichting zodat het contact voor iedere beurs bereikbaar is.

Persoonlijke aandacht

Huisarts Karen Damen zag hoe pijnlijk eenzaamheid kan zijn en bracht in 2017 een aantal mensen bij elkaar die het kernteam van Met je hart Montfoort-Linschoten vormen. Samen met andere vrijwilligers ontstond een team van 30 mensen. Zij nodigden de ouderen persoonlijk uit voor het feest tijdens een telefoongesprek en met een kaartje door de brievenbus. Mensen die slecht ter been zijn werden opgehaald en weer thuis gebracht. 

Hanneke Stoof is één van de vrijwilligers van het kernteam. “Als je alleen bent is het moeilijk om aansluiting te vinden met anderen. Daarom gaan twee vrijwilligers met zes ouderen lunchen. Door die aandacht ontstaan intensieve en leuke gesprekken. Iedere keer zijn andere ouderen aan de beurt, want er zijn in totaal 30 ouderen waar we als stichting contact mee hebben. We hebben de afgelopen jaren van alles georganiseerd zoals een huifkartocht en een bezoekje aan de Intratuin met een kopje koffie en wat lekkers. In coronatijd hadden we vooral deurcontact. We overhandigden bijvoorbeeld een kerstpakketje aan de deur en brachten Bloomon-bonnen rond.”

De middag was compleet verzorgd met als hoogtepunt de voorstelling ‘Aan de keukentafel’ van theatergroep Mooi Weer. De oud Hollandse liedjes van onder anderen Wim Sonneveld, Ramses Shaffy en De Ramblers werden druk meegezongen. Na afloop was er erwtensoep en tomatensoep van Job Ros. De vrijwilligers hadden heel wat broodjes gesmeerd.

Eén van de oudere dames vroeg zelfs of dit niet maandelijks georganiseerd kon worden, ze had zo ontzettend genoten.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Politie geeft foto vrij van vrouw die ouder echtpaar uit IJsselstein voor duizenden euro's oplicht 112 28 sep., 13:20
Afbeelding
Basiliek in IJsselstein tijdelijk zonder uurwerken Nieuws 27 sep., 16:53
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws 27 sep., 16:08
Afbeelding
Voorbereidende werkzaamheden kruising M.A. Reinaldaweg in Lopik Nieuws 27 sep., 12:41
Afbeelding
VriendenLoterij steunt S.V. Lopik met 5.000 euro Nieuws 27 sep., 10:54
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend raadslid De Leede Nieuws 27 sep., 10:46
Afbeelding
Peuterspeelzaal Duimelotje viert 50-jarig bestaan Nieuws 27 sep., 08:30
Afbeelding
Mensen fleuren op in De Schutsehof Nieuws 27 sep., 08:00