• Dirk de Jong laat zien dat de afstand tussen kinderboerderij en padelbanen lang geen 50 meter is.
• Dirk de Jong laat zien dat de afstand tussen kinderboerderij en padelbanen lang geen 50 meter is. Foto: Paul van den Dungen

Omwonenden in verzet tegen aanleg padelbanen

Algemeen 1.874 keer gelezen

MONTFOORT • Er is intussen al veel gezegd over de nieuwbouw van het Kindcentrum aan de Parklaan. Daarnaast zijn omwonenden van Bovenkerkweg en Koude Hoek fel tegen de aanleg van een tweetal padelbanen, die de tennisvereniging van de gemeente toegewezen heeft gekregen, als wisselgeld voor de in te leveren tennisbanen ten behoeve van de nieuwbouw van de scholen.

Emmy en Peter van de Ven wonen naast de tennisbanen en zijn al enige tijd bezig om de padelbanen tegen te houden. “Wij hebben geflyerd om de omwonenden die zich hier niet zo mee hebben bezig gehouden te attenderen op de herrie die zal ontstaan. Ook de bewoners van de Koude Hoek, aan de andere kant van de Grote Gracht zullen merken dat het water het geluid over de Provincialeweg zal dragen.”

Onzorgvuldig

Peter en Emmy hebben ruim 40 handtekeningen opgehaald van omwonenden die tegen de komst van de padelbanen zijn. De te verstrekken omgevingsvergunning ligt nu nog ter inzage. Dat duurt nog een paar weken en dan kan er beroep tegen worden aangetekend. Zij verwijten zowel de TVM als de gemeente dat er met de omwonenden onzorgvuldig wordt omgegaan. Het staat volgens beiden vast dat na de aanleg van de twee padelbanen de geluidshinder ernstig zal toenemen. Er zijn al afgravingen gedaan en het nodige groen verwijderd ter compensatie van de banen die de TVM moet gaan missen vanwege de nieuwbouw scholen. Padelbanen geven veel meer geluidshinder dan tennisbanen. De Montfoorters staan niet alleen. In het hele land klinken protesten tegen de aanleg van padelbanen.

Harde knallen

Onderzoekers zeggen dat het geluid vergelijkbaar is met het maken van een hockeydoelpunt. Denk aan de harde knal die de bal geeft als hij tegen het hout in het doel slaat. Dat is slechts een enkele keer per wedstrijd. Bij padel is dat continue. De bal knalt tegen de glazen wanden en er wordt ook gejuicht en geschreeuwd. Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder zegt dat de minimale afstand van padelbanen tot hun directe omgeving 50 meter moet bedragen, maar 200 meter is uitgangspunt.

Kinderboerderij

Ook Dirk de Jong, beheerder van de kinderboerderij en Cassandra de Boer van de Vrienden van de Kinderboerderij, zijn fel tegen de aanleg. Dirk de Jong: “De dieren in de kinderboerderij zijn vluchtdieren. Bij gevaar willen zij kunnen vluchten, maar kunnen geen kant op, want ze zitten in stallen en hokken. Alleen daarom al moet ik tijdens het vuurwerk van Oud en Nieuw extra aanwezig zijn. Er zitten ook broedvogels en kuikentjes.”

Terwijl De Jong in het pad naast de kinderboerderij gaat staan geeft hij met zijn armen aan dat er tussen de geplande padelbanen en de kinderboerderij zeker geen 50 meter zit, laat staan de 200 meter. Hij maakt zich grote zorgen, want niet alleen het harde geluid maar ook de extra verlichting van de banen zullen hinder opleveren. En wat te denken van de verstoorde rust in het park waar de mensen juist graag komen. Emmy van de Ven: “Het kan de tennisvereniging helemaal niets schelen dat wij onze zorgen hierover uiten en daar tegen protesteren. Wij zijn niet gehoord. Er is geen gesprek met ons geweest over de keuze van TVM voor deze banen De bouw van het Kindcentrum gaat gewoon door en ook TVM zal verder gaan met de voorbereiding van de aanleg.”

‘Plek nog niet bekend’

Tijdens het slaan van de eerste paal voor het Kindcentrum heeft deze krant wethouder Jonkers gevraagd waarom de reeds uitgegraven stukken op het terrein van de tennisvereniging niet binnen de geadviseerde geluidsafstand van omwonenden en kinderboerderij liggen. “De stukken grond die zijn afgegraven zijn niet voor de padelbanen. De juiste plek is nog helemaal niet bekend. We hebben daar afgegraven omdat de graafmachine daar toch bezig was en we er anders op een later tijdstip alsnog kosten daarvoor hadden moeten maken.”

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Foto ter illustratie
Vaten met drugsafval gevonden bij Montfoort Nieuws 1 mrt, 15:57
Afbeelding
Geen verkoop knaagdieren meer bij Intratuin IJsselstein Nieuws 29 feb, 13:46
Afbeelding
Tot vier jaar cel geëist tegen vermeende drugsdealers en brandstichters uit IJsselstein Nieuws 29 feb, 08:28
• Voetveer De Overkant.
Pontje tussen Ameide en Lopik gered dankzij vele bijzondere sollicitanten Nieuws 28 feb, 11:37
• De bestuursleden Geertrui Verbraak, Leon Snoek en Douwe Pot bij de klimaatboom in Linschoten.
Duurzaam Montfoort groeit en bloeit Nieuws 28 feb, 08:00
• Alleen met de grutto, de 'koning van de weide', gaat het nog lang niet goed.
Meeste weidevogels bezig met herstel; grutto blijft achter Nieuws 27 feb, 17:07
• Nog even overleggen.
Brandweer op pad voor rokende wasmachine 112 27 feb, 16:57
• Kelly opende haar eigen interieurwinkel in IJsselstein.
Kelly opent haar eigen interieurwinkel in IJsselstein Zakelijk 27 feb, 16:42