Lezing: hoe verging het de regio Linschoten tijdens het rampjaar?
Algemeen
516
keer gelezen
LINSCHOTEN • In het rampjaar 1672, trekken Frankrijk en Engeland gesteund door de kleine staatjes Munster en Keulen de republiek Nederland binnen. Er is broodnijd, de republiek kaapt handel voor hun neuzen weg en de katholieken moeten niets hebben van de rebelse protestanten.
De dreiging vanuit zee blijft door de vloot van Michiel de Ruyter beperkt maar het landleger is er slecht aan toe. De Fransen maken een snelle opmars. Oranjetelg Willem III laat landerijen aan de grenzen van Holland onder water zetten (de Oude Hollandse waterlinie). Met als gevolg boze boeren die saboteren.
De regio Woerden ligt buiten de linie en wordt ingenomen door de Fransen. De opmars stopte niet precies bij de stadsgrens. Er vielen vele doden. Totdat de prins met een gewaagd plan komt. Het hele verhaal en de ontknoping tevens van groot belang voor Linschoten wordt verteld door Niek de Kort, voorzitter van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging.
De presentatie wordt op initiatief van de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) gegeven op zaterdag 8 oktober in de grote zaal van dorpshuis De Vaart aan het Burgemeester De Geusplein. Aanvang 10.30 uur tot 12.00 uur. De koffie staat klaar vanaf 10.00 uur. Gratis toegang.