• Jaren '80: Op de Plaats zingen Ben Brand en Leendert Scheel 'Vlieg met MSV naar de 100 jaar'.
• Jaren '80: Op de Plaats zingen Ben Brand en Leendert Scheel 'Vlieg met MSV naar de 100 jaar'. Foto: aangeleverd

Jaarmarkt Montfoort kent rijke geschiedenis

Algemeen 1.370 keer gelezen

MONTFOORT • Komende zaterdag 20 augustus is er een nieuwe Jaarmarkt in Montfoort en hopelijk is die weer net als vroeger een ontmoetingsplek voor alle Montfoorters die elkaar na de vakantie weer zien en verhalen delen. Natuurlijk zijn ook bezoekers van buiten welkom.

De Jaarmarkt in Montfoort stamt al uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ooit klein van opzet met vooral de lokale winkeliers die voor hun winkel een kraampje hadden staan. Ook het bloeiende Montfoortse verenigingsleven liet van zich horen. Het probeersel sloeg dusdanig goed aan dat er steeds meer animo voor was. In die tijd waren het Jan Vlooswijk, bekend van de Rabobank, Wim van de Pol de schilder, Arie van Zijl de slager, woninginrichter Gerard van Wijngaarden, Ries Bos en Hennie van Kortenhof die het bestuur van de Jaarmarkt vormden. In 1985 voegde Hans van Kuik zich daarbij. Hij bezocht met Wim van de Pol markten in het hele land op zoek naar oude ambachten. Het was ook Tom Bierlaagh die in die tijd deel uitmaakte van het Jaarmarktcomité. Later kwam daar Cor Verkleij nog bij.

René Froger

Met name MSV’19 wist ieder jaar voldoende publiek te trekken op het tot MSV-pleintje omgedoopte locatie tegenover de Rabobank. Zij zorgden ervoor dat er voldoende publiekstrekkers waren en wisten op die manier promotie voor hun club te maken. Willem van Hanegem was in die tijd zo’n publiekstrekker, maar ook een optreden van een nog jonge René Froger was een groot succes.

Enveloppenspel

Uiteindelijk bleek de ruimte voor MSV te klein en vertrok MSV in 1989 naar de Plaats. De MSV’19 kraam werd groter en groter en het enveloppenspel groeide met het jaar. Tal van lokale sponsors zorgden ervoor dat de Plaats, inmiddels omgedoopt tot het MSV-plein, the place to be was. Intussen werden er op de Jaarmarkt steeds meer oude ambachten getoond, waaronder de klompenmaker, de glasblazer, een smid en een houtsnijder, een spinster en nog tal van andere beroepen.

Reclamevliegtuigje

Leendert Scheel, later eveneens deel van de organisatie, weet nog tal van herinneringen op te halen. “MSV’19 heeft nog acht jaar op de Plaats het MSV-plein als het centrum van de Jaarmarkt in gebruik gehad, maar uiteindelijk groeiden het organiseren en de voorbereidingen de club boven het hoofd. Het was in die tijd dat boven de Jaarmarkt een reclamevliegtuigje vloog met daarop de tekst: “Vlieg met MSV naar de 100 jaar”, ter ere van het 75-jarig bestaan. Daar was ook een lied op gemaakt dat door Ben Brand en Leendert Scheel en een MSV-team werd gezongen.

Het was Antoine Vergeer die er voor zorgde dat de Jaarmarkt groter werd. De lege plekken in de Hoogstraat waren hem een doorn in het oog. Hij riep de hulp in van Star Promotions dat de Jaarmarkt jarenlang heeft georganiseerd. Voor wie het zich nog kan herinneren werd er in de jaren tachtig na afloop in de soos nog een feestje gebouwd. Met de opbrengsten kon de organisatie de Jaarmarkt van het volgende jaar betalen.”

Amusement

Uiteindelijk besloot de Winkeliersvereniging in zee te gaan met Dynamic Promotions van Rob en Naomi van de Werken, dat al de Kerst- en Lentemarkt organiseerde. Die samenwerking duurt voort.
In 1989 kwamen Leendert Scheel, Frans van Vliet, Niels Verlaan, Marcel de Wit en Adje Spruit in het bestuur. Later ontstond De Nacht van Montfoort. Een aantal bestuursleden haakte af toen in 2007 ‘De 24 uur van Montfoort’ op poten werd gezet. Het waren toen ook al Ben Brand en Leendert Scheel die het amusementsgedeelte voor hun rekening namen. De 24 Uur stond synoniem voor de avond voor de start van de Jaarmarkt. Iedereen in Montfoort en omgeving wist dat de Jaarmarkt altijd viel in het laatste weekend van de schoolvakantie. In al die jaren is de markt slechts één keer eerder gehouden. Leendert: “Dat was 10 jaar geleden, toen ik 50 jaar werd en op die dag zeker geen Jaarmarkt wilde doen. Ik weet niet meer wat er toen is bedacht om de Jaarmarkt een week naar voren te halen, maar dat is wel gelukt.”

Programma

De Montfoortse Jaarmarkt begint al om 07.00 uur met de kinderrommelmarkt op het Kerkplein. Vanaf 09.00 uur zijn Keizerstraat, Hoogstraat, Hofstraat en Om ’t Hof in de binnenstad gevuld met tal van kramen van plaatselijke winkeliers, verenigingen en mensen van buitenaf met artikelen als kleding, lederwaren, sieraden, boxershorts, woondecoratie en mineralen en fossielen. Op verschillende locaties in de binnenstad prijzen standwerkers ondertussen op ludieke wijze hun waren aan. Het publiek bepaalt wie dat het beste doet. Op het Pastoor Spaanplein is er tussen 12.00 en 17.00 uur ‘Dweilen op het Plein’. Op het podium op de Plaats treden vanaf 15.00 uur verschillende artiesten op. Tussen 18.00 en19.30 uur is het tijd voor dance-classics met Theo van Kippersluis. Ben Brand zorgt ervoor dat de dansvloer volstroomt tussen 15.30 en18.00 uur met ‘Ben Brand duwt ze door je FOX-trotje’.

Ooit klein van opzet met vooral plaatselijke winkeliers die voor hun winkel een kraampje hadden staan

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Regen kan sfeer niet drukken tijdens Koningsdag in Montfoort en Linschoten MET FOTO'S EN VIDEO'S 27 apr, 20:46
• Wethouder Rob Jonkers, wethouder Ruimtelijke Ordening, en Esther Agricola, regiodirecteur Noord-West bij projectontwikkelaar BPD, ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst voor De Bleek fase 1.
Start bouw 210 woningen De Bleek fase 1 voorzichtig in zicht Nieuws 27 apr, 08:30
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 27 apr, 08:00
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden met sfeerverslag 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29