Lynn (links) puzzelt met haar klasgenoten tijdens de Vrijheidsspeurtocht.
Lynn (links) puzzelt met haar klasgenoten tijdens de Vrijheidsspeurtocht. Foto: Nynke Vergeer

Vrijheidsspeurtocht na vernielingen weer hersteld

Algemeen 1.076 keer gelezen

MONTFOORT • Het Comité 4 en 5 mei Montfoort, Stichting Koningsdag Montfoort en Mark Your Event hebben de speurtocht ‘Jij bent vrij’ bedacht voor kinderen vanaf 8 jaar oud waarin ze teruggaan naar de tijd in de Tweede Wereldoorlog. Helaas was de speurtocht enkele dagen gesloten, omdat cruciale onderdelen van de tocht door vandalen bleken te zijn vernield. Vanaf 26 april kan de tocht weer worden bewandeld.

Nadat eerder al één van de vrijheidstegels was vernield, bleek afgelopen weekend dat op het eindpunt het slot was weggehaald van het huisje waarin de ontknoping van het verhaal van Saar is verborgen. De inhoud van het huisje is in de bosjes gegooid. Na de vernielingen heeft het Comité de speurtocht weer hersteld, zodat het vanaf dinsdag weer mogelijk is de tocht te bewandelen. ‘Vrijheid is onbetaalbaar, wees er zuinig op... Net als op onze spullen’, aldus het Comité.

Gelukkig voor groep 6 van basisschool St. Josef uit Oudewater kon de klas de speurtocht lopen voordat de vernielingen waren aangericht. Het is geen toeval dat deze groep is uitgekozen: leerlinge Lynn heeft de stem van het joodse meisje Saar ingesproken, nadat haar vader de speurtocht heeft bedacht en ontwikkeld. Aan de hand van het verhaal van Saar beleven de kinderen hoe het was tijdens de oorlog in Montfoort.
“Het was leuk om te doen, maar het inspreken van sommige stukken duurde wel erg lang”, vertelt Lynn. “Maar ik weet ook nog niet hoe de speurtocht afloopt, dus ik kan nu gewoon met de klas meedoen.”

Met de app Actionbound op hun telefoon kunnen de kinderen de speurtocht bewandelen. De app geeft steeds weer een nieuwe aanwijzing met foto, zodat de kinderen weten dat ze op de goede weg zitten. Tijdens de wandeltocht horen de kinderen verhalen over de Tweede Wereldoorlog en krijgen ze tips om uit te zoeken waar Saar ondergedoken zit. Al puzzelend bedenken de kinderen al snel dat het niet logisch is dat Saar bij een Duitse officier zou zitten. Maar waar dan wel? Misschien bij de bakker?

Verder speurend komen de kinderen op de begraafplaats. Daar maakt het verhaal van Hans Elzas van het Comité 4 en 5 mei veel indruk. Elzas vertelt over de Britse bommenwerpers die neer zijn gestort in 1943. Veertien jonge bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. “Die waren echt jong,” zegt een jongen geschrokken.

Uiteindelijk leidt de speurtocht tot de schuilplaats van Saar. De leerlingen krijgen nog een film te zien waarin waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog worden verteld. “Het is zo belangrijk dat deze verhalen verteld blijven worden”, legt Nynke Vergeer van het comité uit. “Misschien in deze tijd nog meer dan ooit door de oorlog in Oekraïne.”

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Historie, sfeer en verhalen tijdens IJsselstein by night Nieuws 8 dec., 11:52
Afbeelding
Ter inzage bij waterschap: projectplan 'Dijk- en oeververbetering zuidoever GHIJ Willeskop' Nieuws 7 dec., 20:35
Afbeelding
De Grootste Kerstboom gaat weer aan: feest van verbinding Nieuws 6 dec., 11:47
Afbeelding
Kerstbomen vinden al gretig aftrek Nieuws 6 dec., 11:00
Afbeelding
Sinterklaas met wat hulp ook naar Oekraïense kinderen Nieuws 6 dec., 08:10
Afbeelding
MCI Church in IJsselstein biedt hoop Nieuws 6 dec., 08:00
Afbeelding
Zaterdag kerstsfeer tijdens Winterfair in binnenstad IJsselstein Nieuws 5 dec., 16:40
Afbeelding
Jazzy kerst met Fulco's Mannenkoor en Bigband Tilburg Nieuws 5 dec., 16:38