Syriërs dromen van een eigen restaurant

Algemeen 19 keer gelezen

IJsselstein - Hamzeh Al-Bezem en Muhannad Chachou zijn met hun gezinnen ruim twee jaar geleden via Egypte in Nederland aangekomen. Ze praten al goed Nederlands, maar het kost moeite om hun droom te verwezenlijken: een eigen bedrijf om Syrisch te koken op locatie.

Met hun echtgenotes willen Hamzeh en Muhannad een bestaan opbouwen en werken aan een toekomst voor hun kinderen. De twee ondernemers zijn uit Syrië gevlucht voor het oorlogsgeweld. In Egypte hebben ze gewerkt, maar ze vinden het er niet veilig en hun kinderen hebben er geen toekomst. Ze vluchtten verder en kwamen in Nederland terecht. Een jaar geleden ontmoetten de mannen elkaar in IJsselstein: “Bij de Marokkaanse groentekar in de wijk”, vertellen ze. “We kenden elkaar al vanuit het AZC in Ommen.” En er werd bijgepraat.

De mannen zijn allebei rond de 50, hebben een huis en een uitkering. Maar ze willen hun kinderen een voorbeeld geven. “Ik heb mijn hele leven hard gewerkt en ik wil niet dat mijn kinderen zien dat ik thuis zit en geld krijg”, vertelt Hamzeh. “Twee jaar uitkering is genoeg”, vult Muhannad aan. “Wij hebben er genoeg aan dat de overheid ons in Nederland veiligheid biedt.” De kinderen gaan inmiddels naar school en spreken en schrijven Nederlands. “We gaan niet meer terug naar Syrië en willen hier een kans om te werken voor ons gezin.” Hun droom: “Samen een Syrisch restaurant opzetten.” Maar om klein te beginnen: “Eerst Syrisch koken op locatie of voor afhalen.” Ze weten dat er markt is: “Veel mensen die ons eten proeven vinden het heerlijk en alleen in Utrecht is een Syrisch restaurant.”

Er is maar één obstakel en dat is uitkeringsinstantie WIL. De WIL ziet er geen brood in omdat ‘andere trajecten’ met de mannen niet goed zijn verlopen. “Ik mocht vrijwilligerswerk doen in een zorgcentrum, terwijl ik in Syrië commerciële functies heb gehad en accountmanager was”, vertelt Hamzeh. Muhannad had eigen bedrijven en moest auto’s wassen. “Voor we een restaurant beginnen moeten we twee jaar opleiding volgen en stages lopen, terwijl we al ervaring hebben.”
Een noodkreet via de gemeente bracht het tweetal in contact met ondernemer Angela Staats, die naast verhuur van vergaderruimten ook regelmatig voor haar groepen gasten kookt. “Ik was getroffen door hun verhaal”, vertelt ze. Ze nam de proef op de som. “Ik heb ze voor 60 gasten laten koken, zelf de inkopen laten doen, afspraken gemaakt en de verantwoording laten afleggen. De gasten hebben gesmuld en de mannen hebben met hun echtgenotes alles tot in de puntjes geregeld. Ik geloof in ze! Nu de WIL nog.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 27 apr, 08:00
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden Nieuws 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50