Afbeelding
Foto: Lysette Verwegen

Eten: een mijnenveld

Algemeen 111 keer gelezen

Eten. Het is een van de mijnenvelden van het moderne leven. De een verstouwt ponden vlees bij de barbecue, de ander besluit om helemaal niets meer de eten dat afkomstig is van een dier. Gewoon tarwebrood zit in het verdomhokje, aan de andere kant worden er meer pizza’s, wraps en taco’s dan ooit gegeten. Het is allemaal een welvaartsverschijnsel, als je het mij vraagt. Het midden is een beetje zoek. En hier, beste lezer, betreden we pas echt een mijnenveld. Want waar ligt dat midden? Het hangt er natuurlijk maar van af wie je het vraagt.Mijn antwoord luidt: eet alles, maar met mate. En vooral plantaardig. Vlees is een lekkernij voor af en toe. Zelf maak ik graag een uitzondering voor gebakken pastei; Limburgs boterhammenvlees dat in deze streken niet verkrijgbaar is.
De reden dat ik dit punt hier aansnijd, is natuurlijk dat minder vlees (en zuivel) eten veel uitmaakt voor een beter klimaat. Met zijn tweeën twee keer per week geen vlees eten scheelt 320 kg CO2 per jaar. Dat is al meer dan je bespaart door ritjes in de nabije omgeving op de fiets af te leggen, in plaats van met de auto. Maar minderen werkt natuurlijk pas goed als genoeg mensen dat doen.
Nu was dat tot voor kort best veel gevraagd. Het valt namelijk niet mee om de hartige, ‘umami’-smaak van vlees te vervangen. Maar wat blijkt? Er zijn tegenwoordig verschillende vleesvervangers in de handel die akelig dicht in de buurt van vlees komen. Niet alleen qua voedingswaarde, ook qua smaak. De Consumentenbond heeft het in oktober uitgezocht, kijkt u maar even op het internet.
De smakelijkste vervangers zijn wel wat duurder, maar ik zou zeggen, probeert u ze eens uit. Wanneer u eens per week een nephamburger eet en daarnaast een keer bonensoep met brood, maar zonder spek of worst, bent u goed bezig, klimatologisch gezien. Het kan natuurlijk dat u dit laatste niet als doel hebt. Bedenk dan: het is gezond.

Marianne Mols

Klimaatneutraal IJsselstein is een burgerinitiatief, voor en door IJsselsteiners. Het doel is de overgang naar een klimaatneutrale stad en een klimaatneutraal leven te ondersteunen. De website klimaatneutraalijsselstein.nl biedt talloze ideeën en initiatieven die voor iedereen, zowel particulier als zakelijk, toepasbaar zijn. Marianne Mols en Marie-José de Zeeuw schrijven regelmatig in deze column over hun ideeën en belevenissen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 27 apr, 08:00
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden Nieuws 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50