Deelnemers aan de wekelijkse CA-groep in Xperience in IJsselstein weten dat hun privacy en anonimiteit goed wordt gewaarborgd. (Foto: Lysette Verwegen)
Deelnemers aan de wekelijkse CA-groep in Xperience in IJsselstein weten dat hun privacy en anonimiteit goed wordt gewaarborgd. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

IJsselsteinse zelfhulpgroep voor wie écht wil afkicken

Algemeen 321 keer gelezen

Het probleem van een verslaving is groter dan veel mensen weten. Want wanneer ben je verslaafd? ‘Ik gebruik alleen in het weekend’, ‘Mijn werk lijdt er niet onder’ of: ‘Het komt door problemen’. In de CA-zelfhulpgroepen weten de deelnemers beter. Net als Peter (41) die de IJsselsteinse groep begeleidt.

IJSSELSTEIN - Hij was 15 jaar verslaafd en klom uit een diep dal. “Op het randje heb ik voor mezelf gekozen”, vertelt hij. Eerdere afkickpogingen mislukten: “Ik probeerde het om de ‘verkeerde’ redenen: voor mijn ouders en later voor mijn echtgenote.” De derde keer lukte het wel: “In een kliniek in Amsterdam. Toen deed ik het echt voor mezelf.” Hij kwam door de kliniek in contact met Cocaïne Anonymous (CA), een programma van ex-verslaafden, die verslaafden - die clean willen worden - helpen. Het gaat niet alleen om verslavingen aan cocaïne, wiet en andere drugs, maar ook om alcoholverslaving. “De CA-groep is thuiskomen”, benadrukt hij. “Ik ontmoette er mensen met dezelfde problematiek als ik, die beginnend of langer afgekickt – in herstel – waren. In herstel? “Ja, want een verslaving is levenslang. Het was zo motiverend om te zien hoe zij hun relaties, sociale contacten en werk weer op orde hadden. Voor de ex-verslaafden is het tegelijk stimulerend om te zien hoe zij anderen kunnen motiveren. Net als ik nu.” Peter raakte door zijn verslaving een goede baan, huis, auto en zijn gezin kwijt. “Ik praat uit ervaring. Dat is de kracht van de CA-groepen: iedereen praat uit ervaring. Er is erkenning en herkenning.”
De CA-groep is voor verslaafden die écht willen afkicken: van gamen tot alcohol- of drugsgebruik. “Verslaving is een onzichtbare chronische ziekte.” Het stereotiepe beeld van de verlopen, armoedige, dakloze verslaafde gaat niet op. “Verslaving komt in alle lagen van de bevolking voor. Bij ‘gewone’ mensen met een geslaagd leven. Totdat het misgaat…” Volgens onderzoeken is tien procent van de Nederlanders verslaafd. “Het grootste deel onzichtbaar, door de ontkenning, het stigma en de gêne.” Verslaving is als suikerziekte: “Dat heb je levenslang en is te verbeteren door je leefgewoonten aan te passen en medicatie. Net als bij CA: met de Twaalf Stappen methode.”

De IJsselsteinse CA-groep komt op woensdagen van 20.00 tot 21.00 uur samen in Xperience aan het Teenschillerpad 2. De privacy en anonimiteit van de deelnemers wordt beschermd. Kijk voor informatie op www.ca-holland.org of bel met Peter: 06-58969809.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Aangehouden Montfoortse drugsdealer krijgt last onder dwangsom Nieuws 3 mei, 10:40
Afbeelding
Podcast 'Iconen van de Geschiedenis' over het verraad van Benschop Nieuws 1 mei, 22:56
• Foto ter illustratie
Provincie Utrecht geeft korting op fietshelm Nieuws 1 mei, 11:56
• In de Basiliek aan de Nicolaasstraat.
Gedichten van leerlingen bij Dodenherdenking in IJsselstein Nieuws 1 mei, 11:00
• Willem kan precies vertellen waarom dit werk geweldig is.
Wie helpt Willem (78) in de dierenweide bij Ewoud? Nieuws 1 mei, 08:00
• De natuurspeeltuin in het Montfoortse Stadspark is bijna klaar.
Aanleg natuurspeeltuinen uiteindelijk toch haalbaar Nieuws 30 apr, 16:37
• Terug naar de jaren 70 met ABBA Fever.
Drie dagen lang feest met IJsselstein Live Nieuws 30 apr, 16:21
Afbeelding
BMM Band houdt aangename traditie in ere Nieuws 30 apr, 15:50