Kees Bazuinen en Bernhard Weber laten zien hoe er tijdens de oorlog stiekem naar de BBC werd geluisterd. (Foto: Paul van den Dungen)
Kees Bazuinen en Bernhard Weber laten zien hoe er tijdens de oorlog stiekem naar de BBC werd geluisterd. (Foto: Paul van den Dungen)

Expositie in Huis van Montfoort over de oorlog

Algemeen 225 keer gelezen

In het Huis van Montfoort is de Oudheidkamer gevestigd. Vele honderden voorwerpen uit het verleden van de stad worden daar bewaard. In deze maand waarin 4 en 5 mei een belangrijke rol spelen is er ook extra aandacht voor deze donkere periode.

Montfoort - Bij binnenkomst in Het Huis van Montfoort trekken twee vitrinekasten je aandacht. De gevarieerde inhoud herinnert de bezoeker aan de Tweede Wereldoorlog (1940-1945), inmiddels 74 jaar geleden. Voor tal van inwoners nog steeds een onuitwisbare herinnering. Gebruiksvoorwerpen als bonnenkaarten, bloembollen, knijpkat, Jodenster en nog meer, geven een kijkje in die zwarte periode. Het is slechts een kleine expositie, omdat groots uitpakken onmogelijk is. De vitrines hebben beperkte afmetingen en laten het tonen van grote voorwerpen niet toe. Een permanente eigen ruimte ergens binnen Montfoort zou een mooie oplossing zijn, maar die is door de Oudheidkamer en zijn vrijwilligers niet te bekostigen. Peter Versloot is een van hen. Hij vertelt dat de verhuizing in het Stadskantoor naar een grotere ruimte al een hele verbetering was. “Wij zijn de gemeente daar ook erg dankbaar voor. Wij hebben veel materiaal dat tentoongesteld zou kunnen worden. In het huidige onderkomen zijn wij druk bezig om alles wat er in de loop van de vele jaren is gevonden, gebracht en opgeslagen, te inventariseren en waar nodig te beschrijven om het vervolgens weer op te slaan. De ruimte is te beperkt om naast opslag ook een tentoonstelling in te richten die voor publiek toegankelijk is.”
Bernard Weber vertelt dat na de oproep om spullen van onderduikers te brengen de oude radio werd gebracht. Deze zat in de oorlog verstopt in een fietsenwinkel van een oude fietsenmaker en petroleumhandel. In het grootste geheim werd daar ‘s avonds door onderduikers en bewoners geluisterd naar uitzendingen van de BBC voor het laatste nieuws over de oorlog en soms de stem van Koningin Wilhelmina. “Een tijd die we moeten blijven herinneren om herhaling te voorkomen.’’

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De Oudheidkamer is op zoek naar mensen die over de periode 1940-1945 willen vertellen. Vooral over die periode in Montfoort en Linschoten. Verhalen van overlevenden worden echter steeds schaarser. Daarom is nu het optekenen daarvan voor het nageslacht zo belangrijk. De expositie over de Tweede Wereldoorlog in de vitrinekasten in Het Huis van Montfoort duurt nog tot eind mei en is te bezichtigen tijdens de openingstijden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 27 apr, 08:00
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden Nieuws 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50