Dertien IJsselsteinse Rode Kruisleden zijn trots op hun behaalde certificaat, waarmee ze aan de strengste eisen voldoen. (Foto: Lysette Verwegen)
Dertien IJsselsteinse Rode Kruisleden zijn trots op hun behaalde certificaat, waarmee ze aan de strengste eisen voldoen. (Foto: Lysette Verwegen)

IJsselsteins Rode Kruis voldoet aan de strengste Europese eisen

Algemeen 134 keer gelezen

Als eerste Rode Kruis Afdeling in Nederland hebben dertien vrijwilligers van de IJsselsteinse afdeling het NIKTA certificaat Evenementenzorgverlener Categorie 2 behaald. Met het officieel erkende certificaat wordt voldaan aan de strengste Europese wetgeving.

IJSSELSTEIN – Peter van ‘t Pad, IJsselsteins afdelingscoördinator evenementenhulp, is terecht trots. “Sinds maart is de landelijke veldnorm van kracht. Dit zijn duidelijk afspraken en regels van wat we wel en niet mogen doen binnen de evenementenhulpverlening. Voorheen waren er geen vaste regels”, vertelt hij. “Op zich konden we prima hulp verlenen, maar het is goed dat alles nu officieel is vastgelegd. Met de opleiding is het nu duidelijk of je in categorie 1 of 2 valt.” Er is nog een hogere categorie: “Daarna ben je een professionele zorgverlener, zoals een verpleegkundige of ambulancemedewerker.” De dertien IJsselsteinse gecertificeerde EHBO’ers volgden de opleiding in tien avonden in plaats van drie dagen. “Een mooie prestatie.”
Alle dertig leden hebben minimaal het officiële EHBO-diploma op zak. “Maar hulpverlening bij evenementen vergt steeds meer kennis”, vertelt Ron van Vugt, vice-voorzitter van de afdeling. “De overheid stelt steeds zwaardere eisen, denk aan inzet bij terrorisme, als het gaat om grote aantallen mensen en zwaardere verwondingen.” Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld grote muziekfeesten: “Daar zijn speciale eisen niet overbodig, met name door het toenemende gebruik van alcohol en drugs. Vandaar de extra opleidingen en de verdeling van de hulpverlening in drie categorieën.”
Ilse Vulto, algemeen bestuurslid van de afdeling, geeft ook wel eens workshops aan de hoogste groepen op de basisschool. “Daar krijg ik al regelmatig vragen wat we doen bij steek- of schotwonden. Het klopt dat zonder extra certificaten de kennis van een basis-EHBO’er daar tekortschiet.” Van Vugt weet hoe die kennis is geoefend tijdens de cursussen: “Op dode kippen met kogellagertjes en veel ketchup als bloed. Ook als je niets anders hebt dan je handen moet je toch kunnen aanpakken: handelen en een tourniquet kunnen aanleggen.”
Volgens Van ‘t Pad is NIKTA het enige instituut in Nederland dat ‘veldnormproof’ is. “Daar hebben we dus voor gekozen, omdat wij snel op de nieuwe eisen en ontwikkelingen willen inspelen. Dankzij onze certificering kunnen we ook beschikken over een volledig ingerichte speciale unit en hulpmiddelen, die de gebruikelijke tenten overbodig maakt. Veel IJsselsteiners hebben die unit al kunnen zien tijdens de IJsselsteinse avondvierdaagse. Zo’n unit is hygiënisch en geschikt voor de druk waaronder we moeten werken. En daarnaast kostenbesparend, omdat minder snel ambulancehulp ingeroepen hoeft te worden.” De afdeling beperkt zich niet tot louter IJsselsteinse evenementen. “We zijn ook bij de Vuelta, SAIL, dierentuin Amersfoort, Vierdaagse en bedenk het maar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Regen kan sfeer niet drukken tijdens Koningsdag in Montfoort en Linschoten MET FOTO'S EN VIDEO'S 27 apr, 20:46
• Wethouder Rob Jonkers, wethouder Ruimtelijke Ordening, en Esther Agricola, regiodirecteur Noord-West bij projectontwikkelaar BPD, ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst voor De Bleek fase 1.
Start bouw 210 woningen De Bleek fase 1 voorzichtig in zicht Nieuws 27 apr, 08:30
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 27 apr, 08:00
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden met sfeerverslag 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29