• Kunstenaar en urban sketcher Marike Stokker met een voorbeeld van een schets.
• Kunstenaar en urban sketcher Marike Stokker met een voorbeeld van een schets. Foto: Karin Doornbos

Urban Sketching in IJsselsteinse binnenstad

Nieuws 1.719 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Urban sketching is populair. Een ogenschijnlijk simpele maar doeltreffende techniek waarbij je met een paar kwast- of pennenstreken een karakteristiek stadsbeeld vastlegt. Dat kan ook in IJsselstein.

Beeldend kunstenaar Marike Stokker beoefent deze kunstvorm sinds een aantal jaar. Utrecht en Friesland zijn haar favoriete schetsplekken. Maar ze tekent en schildert ook regelmatig buiten de landsgrenzen zoals in Spanje of de Verenigde Staten. En... ze geeft workshops. Op 27 augustus organiseert ze samen met kunstenaar Wim van Sijl een sketchcrawl in IJsselstein met als onderwerp: Vestingstad IJsselstein. 

“Iedereen kan in principe deelnemen”, zegt Marike. “Je hoeft geen kunstenaar of tekenwonder te zijn, je moet het vooral leuk vinden. Niet te veel focussen op het eindresultaat”. De route van deze sketchcrawl gaat onder andere langs de vestingmuur, molen De Windotter en het Historisch Stadhuis. “IJsselstein kent een rijke geschiedenis met veel historische gebouwen, hoe bijzonder is het om dit op deze manier vast te leggen?”

Het sketchcrawlen is een vorm van urban sketching, met als verschil dat je hooguit een half uur op dezelfde plek blijft, en daarna weer doorgaat naar het volgende onderwerp. “Maar het staat iedereen natuurlijk vrij om ergens langer stil te blijven staan.”

Mythologische thema’s

Marike Stokker (1950) is een veelzijdig kunstenaar. Ze woont in Utrecht en studeerde onder andere aan de Academie Minerva te Groningen en aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. In de jaren ’70 krijgt ze de mogelijkheid om zich een jaar lang in Warschau te specialiseren in theaterafficheontwerp en animatiefilm. Via gemeenschappelijke kennissen komt ze een aantal jaar geleden in contact met IJsselsteins kunstenaar Wim van Sijl. Van Sijl ziet aanknopingspunten met het werk van Marike, en nodigt haar uit voor een overzichtstentoonstelling in zijn kunstruimte Coal.2 aan de Walkade. Het werk van Stokker valt op door diversiteit en kleur. Vaak gebruikt ze mythologische thema’s die ze verweeft met actuele onderwerpen. Veel van het werk dat nu in Coal.2. te zien is komt uit de laatste 20 jaar van de vorige eeuw. “De jaren ’80 waren een periode waarin er veel gebeurde en veranderde in de kunstwereld.”

New York

Niet te missen is het recentelijk toegevoegde werk ‘Orpheus or Paradise Lost’ waarin ze de aanslag op het World Trade Centre in New York op 11 september 2001 verbeeldt. De Griekse dichter en profeet Orpheus staat naast de puinhopen van de verwoeste Twin Towers en geeft aan de dramatische gebeurtenis van 9/11 een mythologische dimensie. Een indrukwekkend drieluik van ruim vier meter breed. Voorafgaand aan de sketchcrawl is er gelegenheid om dit, en ander werk van Marike te bekijken. Voor andere belangstellenden is Coal.2 iedere eerste zondag van de maand en op afspraak geopend voor publiek.

Aanmelden

Wie wil deelnemen aan de sketchcrawl op zondag 27 augustus kan zich aanmelden via: marike.stokker@gmail.com. Meer informatie en voorbeelden van schetsen zijn te vinden op haar website www.stokker.nl. Aan de workshop zijn geen kosten verbonden. “Neem wel je eigen materiaal (schetsboek, pennen, potloden of verf) mee. En eventueel een krukje om op te zitten.” 

De workshop begint om 12.30 uur bij Coal.2 op de hoek van de Walstraat/Walkade. Marike begeleidt de sketchcrawl en Wim vertelt over de historie van vestingstad IJsselstein. De middag eindigt om 16.00 uur bij Museum IJsselstein met een evaluatie en een drankje. “Je kunt daar nog even in ‘t Straatje rondlopen om te zien hoe IJsselstein er oorspronkelijk uitzag. Eigenlijk een totaalprogramma.” Meer weten? Info: www.stokker.nl




Karin Doornbos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zwembad De Hooghe Waerd houdt actie voor Pink Ribbon Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Utrechts Landschap start wervingsactie voor meer donateurs Nieuws 18 uur geleden
• Ad Spruit en zijn zoons Rudi en Peter bij de bedrijfshal aan de Aardvletterweg.
Bouwbedrijf Spruit bestaat vijftig jaar advertorial 7 mei, 16:55
Afbeelding
Brandweer bevrijdt koe in Montfoort 112 7 mei, 16:55
Afbeelding
Oproep waterschap: meet de waterkwaliteit in jouw buurt Nieuws 7 mei, 14:10
Afbeelding
Rock 'n rollband The Wink onbetwiste winnaar Fulco's Battle of The Bands Nieuws 6 mei, 16:55
• Moniek verhuisde met haar bloembinderij van Benschop naar IJsselstein.
Bloembinderij de Hooibergh maakt mensen blij Zakelijk 6 mei, 16:50
Afbeelding
Voortgang voorjaarscompetitie BC Apollo Sport 6 mei, 11:57