Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Sedumcassette – snel en makkelijk je eigen groendak aanleggen

  •   keer gelezen

Geen zin in veel werkzaamheden, maar wel geïnteresseerd in een Groendak? Dan is een Sedumcassette ideaal! Snel en eenvoudig je eigen groendak zonder al te veel werk. Gewoon kant-en-klare trays. 


Maar wat is nu eigenlijk een Sedumcassette? En waar dien je op te leggen bij de aanleg van een groendak met deze cassettes?

Wat is een Sedumcassette?
Een Sedumcassette is een lichtgewicht tray die volledig voorzien is van de juiste opbouw en voorbegroeide Sedum. De cassette bevat dus zowel een drainerende laag, een substraatlaag als de Sedumbeplanting. De voorbegroeide Sedumcassettes bevatten gemiddeld acht tot twaalf verschillende soorten Sedum. En bij levering is de cassette ook voor minimaal 95% begroeid. Helemaal kant en klaar dus.

Plaatsing Sedumcassette
De aanleg is super eenvoudig. Eenvoudiger dan met andere systemen zoals een Sedummat. Je hoeft enkel de cassettes naast elkaar op je dak te plaatsen. Eventueel eerst een onderdoek nog leggen en anders enkel de cassettes naast elkaar op het dak zetten. Kom je niet helemaal uit met de randen? Hou dan overal een gelijke rand vrij en werk dit af met een klein beetje rond dakgrind.

Hoe hoog is een Sedumcassette?
De dikte van een kant-en-klare cassette kan wat variëren, afhankelijk van het type of merk. Maar gemiddeld genomen is de totale dikte +/- 9cm. Dat is niet veel dikker of dunner dan een opbouwsysteem van verschillende lagen. Het enige verschil is dat je eventueel vanaf de grond richting het dak de tray zelf kunt zien. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van een randafwerking of een randje met grind. Of je de tray ook echt kunt zien is afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Kun je lopen op een Sedumcassette?
Het advies is om een Sedumdak zo min mogelijk te belopen. Dit komt de kwaliteit van het Sedum ten goede. De cassette is hoe dan ook sterk genoeg om incidenteel wel belopen te worden. Denk hierbij aan het uitvoeren van (klein) onderhoud, zoals bemesten of incidenteel bewateren of wat onkruid verwijderen.

Wat is de prijs van een Sedumcassette?
De prijzen in de markt zijn zeer variabel. Er zijn kleine cassettes op de markt en wat grotere, dat maakt vergelijken lastig. Gemiddeld genomen zit de prijs tussen de € 40,- en € 70,- per vierkante meter. Let wel, veel gemeentes in Nederland geven subsidie op de aanleg van een Groendak. Dus dit is zeker iets om in gedachte te houden bij de aanleg van een eigen Groendak.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten