<p>Ilse met haar eerste roman: &nbsp;<em>&#39;Boven het leven - Je kunt altijd nog opnieuw beginnen&#39;</em>&nbsp;</p>

Ilse met haar eerste roman:  'Boven het leven - Je kunt altijd nog opnieuw beginnen' 

(Foto: Linda de Kort)

15-jarige Ilse uit Montfoort schrijft eerste roman

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Ilse van der Ven was al eens eerder aan het schrijven van verhalen begonnen. Maar na verloop van tijd legde ze toch weer haar schrijfwerk weg. De corona-tijd bracht echter voldoende tijd en inspiratie zodat ze weer begon met schrijven. Dit keer met als gevolg dat ze haar eerste roman voltooide. Na contact met uitgever Boekscout was het eerder deze maand, op 7 januari, een feit: haar eerste roman ‘Boven het leven - Je kunt altijd nog opnieuw beginnen’ verscheen in boekvorm.


“In eerste instantie vertelde ik het aan niemand. Ik was gewoon lekker aan het schrijven voor mezelf. Op een gegeven moment vertelde ik het een vriendin en nog later mijn ouders en mijn docente Nederlands, maar toen was ik al een tijdje bezig”, lacht Ilse vrolijk.

“Ik schrijf ook niet met een stappenplan. Ik laat het proces gewoon op gang komen en laat het voor een deel ‘zijn gang gaan’. Maar ik heb wel heel veel notitieboekjes met ideeën. En soms kwamen die in het boek en soms ook niet.”

Het resultaat is dus een heuse roman waarin hoofdpersoon Lilian - ’noem mij maar  Lily’ - centraal staat. “Het boek is zeker niet autobiografisch”, glimlacht Ilse. “Ik kan me wel heel goed inleven in andermans situaties en dit gebruik ik voor mijn boek. Ik hoor en zie van alles om mee heen. Soms door eigen ervaringen, maar veel ook via anderen of dingen die ik op tv of waar dan ook zie. Lily maakt heel veel dingen mee die iedere puber meemaakt zoals onzeker zijn over je gewicht en de gevoelens bij een eerste verliefdheid. Maar ook extremere zaken zoals een vader die haar volledig kleineert en het overlijden van haar moeder.”

Eerbetoon aan opa 

De ziekte en dood van de moeder van Lily is losjes gebaseerd op de ziekte van Ilse’s opa. “Opa kreeg longfibrose en werd heel erg ziek. Hij is helaas ook overleden. Ik heb dit bij Lily’s moeder in het boek verwerkt. Maar daar houdt de vergelijking ook verder op. Maar het was wel een eerbetoon aan mijn opa. In mijn nawoord noem ik mijn opa en ik beloof hem dat ik mijn boek bij me zal hebben als we elkaar weer terug mogen zien.”

In haar boek verwoordt Ilse alle dingen die haar zelf bezig houden of opvallen. “Zo heb ik nog nooit in een boek gelezen dat een vrouwelijke hoofdpersoon ongesteld werd. Terwijl dit zo iets normaals is voor iedere vrouw. Dus ik heb dit in het boek terloops verwerkt. Precies als de normaalste zaak van de wereld wat het ook is.”

Uitlaatklep

Het schrijven van het boek hielp Ilse door de vervelende tijd van de lockdown heen. “Normaal gesproken was ik heel druk met bijvoorbeeld school, met judo, met hardlopen en met hobo spelen. Sommige dingen konden niet meer of minder dan ik ze gewend was. Schrijven werd echt een uitlaatklep. In dit boek kon ik al mijn ervaringen, stress, blijdschap, woede en angst kwijt.”

Tijdens het schrijven uploadde Ilse weleens een los hoofdstuk op een boekenclubsite. Daar waren de reacties zo positief dat ze verder groeide in het verhaal en het vertrouwen toenam dat publicatie misschien ook een leuk idee zou zijn. “Het was niet de belangrijkste reden, maar toen het boek af was, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en uitgeverij Boekscout benaderd.”

Dit bleek een schot in de roos. Deze uitgever is gespecialiseerd jonge schrijvers een podium te geven. “Ik krijg nu zulke mooie reacties. Ik schrijf ergens in het boek: Wat ik me nooit heb gerealiseerd, is dat mijn huis geen gebouw zou zijn, maar de mensen om me heen. Je ware huis is waar de mensen zijn waar je op kunt leunen. Een collega van mijn moeder reageerde dat ze hiervan erg onder de indruk was. ‘Je zou bijna vergeten dat jij gewoon gezellig thuis opgroeit bij je vader, moeder en broertje’, schreef zij. Lief he”, vertelt Ilse met gepaste trots. Net als voor Lily in het boek eindigt dit avontuur voor Ilse met alleen maar positieve geluiden.

De roman in het kort

Ilse beschrijft in haar boek het verhaal van Lilian. Lilian besluit zichzelf Lily te noemen en daarmee neemt ze een eerste stap om met haar verleden te breken. Lily heeft geen gemakkelijke tijd achter de rug met een zieke moeder die helaas overlijdt en een liefdeloze vader. Met een slim koppie en een beginnende liefde met Devon probeert Lily haar weg te vinden. U kunt het boek bestellen via Boekscout.

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten