Bonne-René van Ringelestein, Wilco van Eijk en Leon Bos tussen het oude (links) en nieuwe brandweervoertuig. (Foto: Paul van den Dungen)
Bonne-René van Ringelestein, Wilco van Eijk en Leon Bos tussen het oude (links) en nieuwe brandweervoertuig. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Na 22 jaar een nieuw blusvoertuig voor Linschoten

Algemeen 470 keer gelezen

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft ruim 70 nieuwe brandweervoertuigen aangeschaft die de komende tijd verdeeld gaan worden over de verschillende districten. In het district Rijn en Venen is het de post Linschoten waar een van deze blusvoertuigen sinds afgelopen donderdag voor uitruk gereed staat.

Linschoten - Het nagenoeg voltallige personeel van de post Linschoten was vorige week dinsdag naar de kazerne gekomen voor de overhandiging van de nieuwe tankautospuit. Een primeur voor deze regio, want Linschoten is de eerste die met een van de nieuwste voertuigen gaat uitrukken. Later volgen in dit werkgebied nog de posten Lopik, Benschop, Woerden en Montfoort. ‘Een bescheiden feestje is wel op zijn plaats’,zegt Bonne-René van Ringelestein, postcommandant van de brandweer Linschoten. Wij waren toe aan de vervanging van de tankautospuit (TAS), maar wisten dat de Europese aanbestedingsprocedure gaande was en moesten daar op wachten. Na verschillende toespraken overhandigde Lex Tillart, hoofd repressie, de sleutels aan de postcommandant. Ook burgemeester Petra van Hartskamp en de chef Kabinet Lenie Pol waren bij de overdracht aanwezig. Het was aan oud-brandweerman Leo Vergeer die in 1996 de toen gloednieuwe Dennis in de garage reed, om die nu samen met de burgemeester voorgoed naar buiten te rijden. Door een bijna vernuftige constructie werd daarmee de nieuwe TAS, een Mercedes Atego 1527F, uit de verpakking gereden. Brandweerman Wilco van Eijk vertelt dat hij drie jaar geleden namens de post in de gebruikersgroep is gestapt, waarin alle uitvoerbare wensen met betrekking tot de inrichting en opbouw werden besproken. “Veel en vaak werd er naar de werkvloer teruggekoppeld maar we mogen beslist trots zijn op het eindresultaat.” Brandweerman Leon Bos is net klaar met het opleiden van het personeel. “Daar kwam nog wel het een en ander bij kijken, want de auto is voorzien van de nieuwste snufjes voor bluswerkzaamheden en redgereedschap.”

O-bundels zijn in een o-vorm opgerolde slangen die niet meer in de knoop kunnen raken. De bundel wordt met verdeelstuk en straalpijp meegenomen naar de brandhaard. Daarmee is het gebruik van hoge druk verleden tijd. Het lijkt op het Amerikaanse systeem waar de brandweer ook met nog opgerolde slangen naar binnen gaat. Functionele straalpijpen zorgen daarnaast voor verschillende waterbundels om het vuur te bestrijden. Al het redgereedschap werkt nu op accu’s en niet meer met pomp en slangen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Utrechts Landschap start wervingsactie voor meer donateurs Nieuws 8 uur geleden
• Ad Spruit en zijn zoons Rudi en Peter bij de bedrijfshal aan de Aardvletterweg.
Bouwbedrijf Spruit bestaat vijftig jaar advertorial 7 mei, 16:55
Afbeelding
Brandweer bevrijdt koe in Montfoort 112 7 mei, 16:55
Afbeelding
Oproep waterschap: meet de waterkwaliteit in jouw buurt Nieuws 7 mei, 14:10
Afbeelding
Rock 'n rollband The Wink onbetwiste winnaar Fulco's Battle of The Bands Nieuws 6 mei, 16:55
• Moniek verhuisde met haar bloembinderij van Benschop naar IJsselstein.
Bloembinderij de Hooibergh maakt mensen blij Zakelijk 6 mei, 16:50
Afbeelding
Voortgang voorjaarscompetitie BC Apollo Sport 6 mei, 11:57
Afbeelding
IJFC bindt SV Lopik aan de zegekar Sport 6 mei, 11:10