Kees Kooijman en Eduard Kolfschoten zijn lid van BV De Plaats. Kees al 63 jaar en Eduard sinds een paar maanden. (Foto: Paul van den Dungen)
Kees Kooijman en Eduard Kolfschoten zijn lid van BV De Plaats. Kees al 63 jaar en Eduard sinds een paar maanden. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Op bezoek bij biljartvereniging De Plaats

  •   keer gelezen

Het zijn Hennie Elbertsen, Dick Kraan en Kees Kooijman die op zondag 17 juni 1956 besluiten om biljartvereniging ‘De Plaats’ op te richten. Van de vele biljartverenigingen in die tijd is De Plaats met zijn 63 jaren de oudste nog bestaande biljartvereniging in Montfoort.


Montfoort - Afgelopen zondag kregen de 36 leden in Café De Plaats tijdens een gezellig samenzijn en onder het genot van een hapje en een drankje een nieuwe outfit uitgereikt. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Montfoortse ondernemers Remco Fashion For Men, Van Velzen Trappen, Erik van der Poel Beschoeiingen en Schoonmaakbedrijf Theo Vergeer die dit met hun sponsorbijdrage mogelijk hebben gemaakt.
De toenmalige uitbater van café De Plaats, Hennie Elbertsen, was zelf een begenadigd biljarter, die al op hoog niveau in de Woerdense Biljartbond speelde. Kort na de oprichting had de vereniging drie teams, met daarin bekende namen van Kees, Karel en Dick Kraan en Herman Kolfschoten.
Kees Kooijman, in 1956 medeoprichter van BV De Plaats, is inmiddels 86 jaar en nog steeds lid. Hij was in de afgelopen 63 jaar in totaal 30 jaar voorzitter. Ook was hij drie jaar voorzitter van de Woerdense Biljartbond. “Een hoogtepunt was dat De Plaats in de jaren ‘60 de eerste vereniging binnen de Woerdense Bond was, die het Persoonlijk Kampioenschap op twee tafels ging spelen. Dat was in die tijd ongekend. Een dieptepunt kan ik mij niet herinneren, al valt het verlies van leden daar wel onder. Sponsoren kenden wij vroeger niet. Je moest als vereniging je eigen boontjes maar doppen.”

De huidige voorzitter, Martin van der Poel, vertelt dat de biljartvereniging momenteel met 5 teams speelt. Iedere donderdagavond wordt hier, buiten de competitie om, onderling biljart gespeeld. Dat is inmiddels een traditie. Succesvol was ook het eerste driebanden toernooi, waarvan de opbrengst was bestemd voor het tehuis van De Blauwe Vogel.”
Het is penningmeester Ad Bouwman die ook deze zondagmiddag een oogje op de uitgaven houdt, want de kas van biljartvereniging De Plaats is geen bodemloze put. Inmiddels zijn er al een aantal jubilea gevierd. De eerste 25 jaar werden afgesloten in Haarzuilens. Het 50-jarig jubileum werd gevierd in De Bonte Wever en het 60-jarig feestje werd gevierd bij ‘t Tunneke in Schijndel. Inmiddels denkt het bestuur al na over het naderende 65-jarig feest.

Aan het biljart poseren nog even voor de foto Kees Kooijman (86) met zijn lidmaatschap van 63 jaar en Eduard Kolfschoten (33) die pas een paar maanden lid is van de biljartvereniging. Hij kreeg de eerste lessen van zijn vader Jos Kolfschoten, de huidige uitbater van café De Plaats. “In het begin vond ik het nog helemaal niet zo’n geweldige sport, maar naarmate ik de echte kneepjes van het biljarten leerde kennen, werd de drang om lid te worden ook steeds groter. Nu vind ik het geweldig om hieraan deel te nemen en lid te mogen zijn van Biljartvereniging ‘De Plaats’.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten