• Een warm welkom voor Marianne Kallen (rechts) door Anastasia van der Lugt namens het bestuur.
• Een warm welkom voor Marianne Kallen (rechts) door Anastasia van der Lugt namens het bestuur. Foto: Lysette Verwegen

Fulcobestuur vergroot slagkracht met oud waarnemend burgemeester

Algemeen 788 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Een bekend gezicht is toegetreden tot het bestuur van het Fulcotheater. Marianne Kallen-Morren, van december 2014 tot september 2015 waarnemend burgemeester in IJsselstein, is per 1 september benoemd tot secretaris.

Sinds 1 juli 2020 wordt het Fulcotheater bestuurd door een uitvoerend bestuurder en twee niet-uitvoerende bestuursleden. Met de komst van Marianne Kallen-Morren wordt een derde niet-uitvoerend bestuurder actief voor de Stichting Fulcotheater en wil het bestuur nog meer slagkracht en snelheid in besluitvorming en uitvoering bereiken. Tevens heeft een verschuiving in de portefeuilles plaatsgevonden: Ad de Regt was algemeen bestuurslid en nu voorzitter, Peter Doesburg was voorzitter en is nu penningmeester. Anastasia van der Lugt was en blijft uitvoerend bestuurder en aanspreekpunt en daarmee verantwoordelijk voor de communicatie.

Uitvoering en toezicht

Er is bewust voor dit bestuursmodel – met uitvoering en toezicht binnen het bestuur – gekozen. “Wij zijn een kleine stichting, geen wereldbedrijf waar naast de besturen een raad van bestuur of commissarissen actief is”, legt Anastasia uit. Uiteraard zijn de functies, functiescheidingen en overlegstructuren duidelijk beschreven en vastgelegd in een statuut. “Planning en strategie doen we gezamenlijk.”
De gekozen bestuursvorm is niet ongebruikelijk binnen de cultuursector weet Marianne Kallen uit haar uitgebreide bestuurlijke ervaring: “Een raad van toezicht functioneert op afstand en komt maar enkele malen per jaar bij elkaar, terwijl juist in de cultuursector de ontwikkelingen snel gaan en actuele kennis en snelle besluitvorming noodzakelijk zijn. Dit is ook het beste voor het Fulcotheater.” Dat bleek wel tijdens de coronajaren, waarin regelmatig snel geschakeld moest worden door de wisselende overheidsmaatregelen.

Terug in IJsselstein

Het bestuur is blij dat Marianne Kallen heeft ingestemd. “Ze heeft een groot netwerk en een brede bestuurlijke ervaring; als gedeputeerde binnen de Provincie Utrecht, wethouder en waarnemend burgemeester, maar ook als lid van meerdere besturen. Daarnaast heeft ze diverse commissariaten gehad en heeft ze binnen een Raad van Toezicht ervaring met de complexiteit van het culturele veld”, licht Anastasia toe. En als extraatje: “Ze kent IJsselstein vanuit haar waarnemend burgemeesterschap.”


Vooral dat laatste was doorslaggevend voor de kersverse Fulcobestuurder: “Ik kom nog steeds regelmatig in IJsselstein, ben nog steeds Vriend van Museum IJsselstein en heb mijn contacten in de stad”, lacht Marianne. “Dus toen ik de vacature zag heb ik direct gereageerd.” Geen voorkeursbehandeling voor haar: “Alles volgens de normale procedure. Maar ik ben blij dat ik, behalve de informele bezoeken die ik regelmatig afleg, nu ook weer een functie heb in de stad.” Haar komst brengt ook meer evenwicht in het bestuur volgens Anastasia: “Twee vrouwen en twee mannen.”

Aan de slag

Het bestuur popelt om het bedrijfsplan uit te gaan voeren, na de start in juli 2020, midden in de lockdown van de coronaperiode. “Eindelijk kunnen we ons maatschappelijk en financieel rendement duidelijk gaan maken”, aldus Anastasia. “En hoe logisch kan het zijn; Marianne heeft in haar waarnemend burgemeesterschap - samen met haar waarnemend collega in Montfoort - in 2015 een notitie geschreven over de Lopikerwaard. Dat is precies het gebied waar het Fulcotheater zich op richt.” 

Volgens Marianne is het belang van behoud van het theater in IJsselstein als middelpunt van de samenleving een van de uitgangspunten. Anastasia: “We willen nog meer maatschappelijk betrokken zijn, naast de kwaliteitsprogrammering van cabaret, toneel en muziek met bekende namen. Dat was ook een wens van de gemeente waar we graag uitvoering aan geven. We zijn nóg meer betrokken bij maatschappelijke evenementen en organisaties met al onze faciliteiten, de theaterzaal en twee bioscoopzalen.”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Geflatteerde overwinning VVIJ in derby tegen SV Lopik Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Tweede winst Vives-dames in 1e divisie Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Jachtseizoen maakt vrienden Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 30 sep., 08:00
Afbeelding
De Valk maalt meel voor lokaal zuurdesembrood Nieuws 29 sep., 18:25
Afbeelding
Melanie Ryan namens RTV Utrecht naar het Regio Songfestival Nieuws 28 sep., 16:34
Afbeelding
Politie geeft foto vrij van vrouw die ouder echtpaar uit IJsselstein voor duizenden euro's oplicht 112 28 sep., 13:20
Afbeelding
Basiliek in IJsselstein tijdelijk zonder uurwerken Nieuws 27 sep., 16:53