Een kievit met een 'pul'. Doorgaans leggen weidevogels vier eieren die hopelijk allemaal uitkomen. (Foto: Landschap Erfgoed Utrecht)
Een kievit met een 'pul'. Doorgaans leggen weidevogels vier eieren die hopelijk allemaal uitkomen. (Foto: Landschap Erfgoed Utrecht) Foto: Landschap Erfgoed Utrecht

Weidevogels vragen om bescherming

Algemeen 157 keer gelezen

Regio - De eerste kieviten buitelen al boven de akkers. Boeren pompen water op de weilanden om de grutto’s welkom te heten. Om de weidevogels te helpen bij het overleven in het drukke landschap zetten honderden vrijwilligers zich ook deze keer in. Iedereen die geniet van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit kan een bijdrage leveren. Op vrijdag 9 maart is er een startbijeenkomst in Benschop bij de Weidevogelbescherming Lopik.


Als weidevogel vrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leert u waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met twee stokken. De boer of loonwerker kan er zo rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land.
Weidevogelbescherming Lopik heeft als werkgebied Lopik, Benschop, Oudewater en Cabauw. Ook is er een groep in Montfoort/Linschoten. Vanaf eind maart tot in juni worden de nesten en jonge vogels beschermd. Vrijwilligers zijn in deze periode zo’n vier per week in het veld om de nesten te zoeken.

Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende vrijwilligers. Aanmelden kan via de lokale weidevogelgroep. Nieuwe vrijwilligers krijgen begeleiding van een ervaren beschermer.

Interesse? Kom dan op vrijdag 9 maart om 20.00 uur naar de startbijeenkomst in Benschop bij Weidevogelbescherming Lopik. Locatie: Recreatie Landschap Rosenboom Benedeneind Zuidzijde 279 in Benschop. Voor aanmelding of informatie: Harry de With, info@weidevogelbescherminglopik.nl of tel (06) 53837603.

Voor informatie over de groep Montfoort en Linschoten: www.weidevogelbescherming-montfoort.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Voortgang voorjaarscompetitie BC Apollo Sport 6 mei, 11:57
Afbeelding
IJFC bindt SV Lopik aan de zegekar Sport 6 mei, 11:10
Afbeelding
Oud-speler Jesse Donker nieuwe hoofdtrainer VVIJ Sport 6 mei, 10:41
• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 6 mei, 10:01
Afbeelding
Ook aandacht voor IJsselsteinse Roma tijdens Dodenherdenking met fotoverslag 6 mei, 09:15
Afbeelding
Bevrijdingsvuur na ingetogen herdenking Nieuws 6 mei, 09:12
Afbeelding
Automobilist te water bij Linschoten 112 6 mei, 09:11
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 4 mei, 08:00