De aanwezigen luisterden aandachtig naar de uitleg van Fedor van Rossum over de Canon van IJsselstein; het kunstwerk dat hij maakte op de kastenwand in het museum. (Foto: Rinus Verweij)
De aanwezigen luisterden aandachtig naar de uitleg van Fedor van Rossum over de Canon van IJsselstein; het kunstwerk dat hij maakte op de kastenwand in het museum. (Foto: Rinus Verweij) Foto: Picasa

Historische Kring uit tevredenheid én zorgen

Algemeen 147 keer gelezen

Met de Canon van de IJsselstein als thema van de nieuwjaarsreceptie van de Historische Kring IJsselstein, blikte de voorzitter terug en naar de uitdagingen die 2019 brengt.

IJSSELSTEIN – Voorzitter Bart Rietveld en vice-voorzitter Hans Pillen bespraken de geschiedenis aan de hand van de canon. Ook keken ze terug naar de opening van het Kasteelpark, waarmee een einde kwam aan 25 jaar discussie over het terrein bij de kasteeltoren. De toekomst biedt veel uitdagingen. “Het IJsselsteinse monumentenbestand heeft te kampen met toenemend achterstallig onderhoud”, aldus Pillen. “Het zou mooi zijn als die achterstand is weggewerkt in 2032. Dat is het Pasqualini-jaar waarin de toren van de Oude Nicolaaskerk 500 jaar als eerste renaissance bouwwerk ten noorden van de Alpen bestaat. Daarna vertelde Fedor van Rossum over de canon van IJsselstein die hij op de kastenwand in de workshopruimte van het museum als een gigantische ‘vogelvluchttekening’ met moderne technieken in beeld bracht. Een reusachtig zoekplaatje, om uren naar te kijken, en steeds weer nieuwe markante gebeurtenissen uit de IJsselsteinse geschiedenis terug te vinden. Met de bekende monumenten, historische figuren, een Duitse bommenwerper en bijzondere details.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
IJFC bindt SV Lopik aan de zegekar Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Oud-speler Jesse Donker nieuwe hoofdtrainer VVIJ Sport 9 uur geleden
• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Ook aandacht voor IJsselsteinse Roma tijdens Dodenherdenking met fotoverslag 11 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur na ingetogen herdenking Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Automobilist te water bij Linschoten 112 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 4 mei, 08:00
Afbeelding
Wielrenner aangereden op kruispunt Nedereindseweg 112 3 mei, 15:30