De bewoners van het monumentale pand mogen beslissen over de boom: de kapvergunning is afgegeven. (Foto: Lysette Verwegen)
De bewoners van het monumentale pand mogen beslissen over de boom: de kapvergunning is afgegeven. (Foto: Lysette Verwegen)

Himalayaceder in binnenstad kappen of niet?

Algemeen 308 keer gelezen

Wat moet er gebeuren met de Himalayaceder in de voortuin van het monumentale woonhuis aan de Benschopperstraat, midden in de stad? Kappen of laten staan? De meningen zijn verdeeld.

IJSSELSTEIN – De boom, geplant in 1960 als ‘kerstboompje’ en opvolger van een eerder geplante rode kastanje, is inmiddels beeldbepalend in de winkelstraat. “Laten staan!”, vinden groenliefhebbers, het Groenplatform, KlimaatNeutraal en Eetbaar IJsselstein. “De boom is gezond, goed voor het milieu, schaduw en de biodiversiteit die de gemeente predikt. De ceder kan tegen droogte, is niet plaaggevoelig hoeft niet gesnoeid te worden. En de ceder is een van de slechts twee bomen in de binnenstad.” Of de uitheemse boom – uit de westelijke Himalaya, tevens een Heilige Boom van de Hindoes – in IJsselstein thuishoort is de vraag. Volgens een bomenkenner wel: “Dergelijke bomen werden eeuwen geleden juist bij dure huizen geplaatst.” Duur is de zelf boom ook: een ceder van vijf meter kost al duizend euro. De IJsselsteinse ceder steekt inmiddels boven de huizen uit en kan wel 60 meter hoog worden. Reden waarom ook de buren in de Benschopperstraat klagen: de boom belemmert lichtinval en de vallende naalden – ook al blijft de boom groen – worden de winkels ingelopen.

Verantwoordelijkheid
Volgens nieuwe bewoners van het woonhuis, de familie Delahay, verbaasde ook Monumentenzorg zich recent over de boom: “Zo groot en uitheems; dat past volgens hen niet in dit straatbeeld”, vertellen ze. Ook de vorige bewoners hadden de boom al willen kappen, maar dachten er geen toestemming voor te krijgen. Ze snapt de klachten van haar buren: “De top groeit tegen het naastgelegen pand aan, maar als we daar snoeien moet de andere kant ook, terwijl de boom door snoeien aan de stam al topzwaar is geworden en best gevaarlijk. De wortels kunnen ook de riolering aantasten en in alle gevallen zijn wij als eigenaar verantwoordelijk voor schade.” De familie verrichtte ook zelf onderzoek: “Als je googelt zie je dat deze boom thuishoort op een begraafplaats of in een pretpark, maar niet in een binnenstad. We houden van groen en als we gaan kappen komt er zeker een boom voor terug als de oude wortels zijn afgestorven.” Voor de rest genieten de bewoners van hun droomhuis: “We woonden afgelegen en kozen bewust voor de stad en kennen IJsselstein.” Voor het eerst sinds decennia zijn de bewoners niet medisch werkzaam. “Maar we hebben wel drie kinderen, zoals de eerdere bewoners.”

Kapvergunning
De aanvraag om te kappen is op 2 juli verleend en toegestaan binnen het bestemmingsplan. De boom is niet monumentaal en de tuin is geen onderdeel van het rijksmonument. Ook de welstand- en monumentencommissie is akkoord, maar inclusief een herplantverplichting van een eik, beuk of kastanje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zwembad De Hooghe Waerd houdt actie voor Pink Ribbon Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Utrechts Landschap start wervingsactie voor meer donateurs Nieuws 12 uur geleden
• Ad Spruit en zijn zoons Rudi en Peter bij de bedrijfshal aan de Aardvletterweg.
Bouwbedrijf Spruit bestaat vijftig jaar advertorial 7 mei, 16:55
Afbeelding
Brandweer bevrijdt koe in Montfoort 112 7 mei, 16:55
Afbeelding
Oproep waterschap: meet de waterkwaliteit in jouw buurt Nieuws 7 mei, 14:10
Afbeelding
Rock 'n rollband The Wink onbetwiste winnaar Fulco's Battle of The Bands Nieuws 6 mei, 16:55
• Moniek verhuisde met haar bloembinderij van Benschop naar IJsselstein.
Bloembinderij de Hooibergh maakt mensen blij Zakelijk 6 mei, 16:50
Afbeelding
Voortgang voorjaarscompetitie BC Apollo Sport 6 mei, 11:57