• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp. Foto: Elvira Schenk

Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort

Nieuws 1.341 keer gelezen

MONTFOORT • Burgemeester P. van Hartskamp-de Jong heeft vanochtend in het verenigingsgebouw Sint Joseph aan zes inwoners van de gemeente Montfoort een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Burgemeester Van Hartskamp is er trots op deze vrijwilligers in het zonnetje te kunnen zetten. Inwoners die zich op een bijzondere manier en vooral vele jaren hebben ingezet voor de gemeente. De verdiensten liggen op maatschappelijk, kerkelijk, cultureel of sportief terrein. 

De volgende inwoners ontvingen een Koninklijke onderscheiding:

De heer F.A.E. Kemp 

Vanaf 1999 zet de heer Kemp zich in diverse functies in voor de Parochie Johannes de Doper. Zijn taken zijn heel divers: hij brengt onder meer het parochieblad rond, verzorgt de kerkbalans, onderhoudt de parochietuin en fungeert in de zomermaanden als gids in de kerk voor de toeristische bezoekers. 

De heer Kemp brengt op zijn hoge leeftijd van 88 jaar maaltijden rond voor inwoners die wonen in het buitengebied van onze gemeente en die niet meer zelf kunnen koken. Zijn komst heeft ook een sociale functie. Hij maakt een praatje en checkt of het goed gaat met de mensen. 

Vanaf 2012 zet de heer Kemp zich als ‘broedermeester’ in binnen het bestuur van de Stille Omgang. Deze religieus meditatieve omgang verzorgt in de maand maart iedere nacht een wandeling door het historisch centrum en passerend aan het nachtelijke uitgaansleven van Amsterdam. Duizenden gelovige mensen uit heel het land nemen hier aan deel. 

De heer H.J. van den Haselkamp

De heer Van den Haselkamp is al ruim 40 jaar erg betrokken bij tafeltennisvereniging de Schans. Vanaf 1983 is hij actief als trainer, begeleider en wedstrijdsecretaris voor de jeugdgroepen, de senioren competitiespelers. Sinds de kantine van de sporthal in 2010 niet meer wordt verpacht, verzorgt hij jaar in jaar uit consequent iedere week de catering voor de leden.

Naast de enorme inzet voor de tafeltennisvereniging is de heer Van den Haselkamp sinds 2021 een actieve vrijwilliger bij de SWOM. Als chauffeur van de SWOM- taxi brengt hij wekelijks inwoners naar het ziekenhuis of andere bestemmingen. Ook is hij ritmaatje met zijn eigen auto voor inwoners die vanwege hun lichamelijke- en geestelijke kwetsbaarheid onvoldoende in staat zijn om met het openbaar vervoer te reizen.

De heer J.C. van Kats

De heer Van Kats is al meer dan 40 jaar actief als vrijwilliger op meerdere gebieden. Zo mag verenigingsgebouw Sint Joseph vanaf 1985 rekenen op zijn inzet. Tot 2017 was hij algemeen bestuurslid en nauw betrokken bij de nieuwbouw van het verenigingsgebouw en latere verbouwingen en had zitting in het bouwteam. Vanaf 2017 tot 2023 was hij secretaris. 

Vanaf 1997 tot heden zet de heer Van Kats zich in voor de Rk-Kerk Johannes De Doper in meerdere functies. Zo was hij lid van het parochiebestuur en voorzitter van de Parochianen Advies Raad. De heer Van Kats is zeer actief geweest in de voorbereiding tot de fusie van een aantal parochies tot de huidige parochie Heilige Drie-eenheid. 

Voor Stichting Oud Montfoort verzorgt de heer Van Kats vanaf 2018 stadswandelingen voor bezoekers.  Hierdoor blijft het belangrijke culturele erfgoed levend en doorgegeven.

De heer Van Kats is ook secretaris van de seniorenvereniging Het Knooppunt Montfoort/Linschoten. Naast de gebruikelijke werkzaamheden als secretaris is hij namens het bestuur contactpersoon voor de coördinatoren van een aantal activiteiten. 

De heer G.G.T. Van Schaik

De heer Van Schaik zet zich sinds 1992 in voor het kerkkoor Caecilia. Als bibliothecaris zorgt de heer Van Schaik ervoor dat elke week alle muziekstukken voor de leden van het koor worden verzameld en klaargelegd. De heer Van Schaik draagt er ook zorg voor dat voor de dirigent en de pianist alles klaarstaat tijdens  repetities en uitvoeringen. Ook besteedt de heer Van Schaik veel tijd en energie aan onderhoudsklussen in en om de kerk en voert hij ondersteunende taken uit bij de jaarmarkt, de kerstmarkt en bij de jaarlijkse klussendag van de kerk.

Wekelijks verzorgt de heer Van Schaik met de SWOM-taxi het vervoer voor inwoners die niet meer zelfstandig boodschappen kunnen doen of naar het ziekenhuis of op familiebezoek kunnen gaan. Ook bezorgt de heer van Schaik wekelijks maaltijden bij ouderen in Montfoort/Linschoten, vaak met een praatje aan de deur. Daarnaast verzorgt de heer Van Schaik de intake gesprekken voor nieuwe chauffeurs voor de SWOMtaxi, en brengt hij de post rond voor de SWOM.

De heer H.G. Verhoef

Vanaf 1964 is de heer Verhoef als vrijwilliger op meerder fronten actief voor voetbalvereniging Montfoort SV‘19 (voor de fusie MSV’19). Zo was hij jeugdleider, trainer, lid van het jeugdbestuur en algemeen lid van het hoofdbestuur, verantwoordelijk voor het onderhoud aan en rondom het verenigingsgebouw. Vanaf 1999 tot 2004 was hij beheerder van de kantine. Vanaf 2016 tot heden is de heer Verhoef iedere maandagochtend trouw aanwezig als lid van de schoonmaak- en onderhoudsploeg voor de reguliere werkzaamheden. 

Daarnaast zet de heer Verhoef zich al vele jaren belangeloos in met allerlei hand- en spandiensten en onderhoudsklussen voor familie en vrienden. 

De heer F.A.M. van Vliet

De heer Van Vliet is al ruim 50 jaar als vrijwilliger zeer actief voor voetbalvereniging Montfoort SV’19. Zo was hij vele jaren secretaris en voorzitter van het jeugdbestuur. De heer Van Vliet was van 2000 tot 2010 een bevlogen voorzitter, die de verbinding zocht en van de groep vrijwilligers een hecht team wist te smeden. Tot op de dag van vandaag zet de heer Van Vliet zich nog steeds met veel passie in voor de vereniging.

De heer Van Vliet is van 1975 tot 1979 bestuurslid geweest van de Stichting Vakantie Ontspanning Montfoort (VOM). De V.O.M. organiseert elk jaar in de laatste week van de zomervakantie een gratis vakantieweek voor alle kinderen uit Montfoort en omstreken. 

Vanaf 2021 is de heer Van Vliet voorzitter van Stichting Cultureel Montfoort. Naast het voorzitterschap verzorgt hij de programmagids en zet zich in voor het werven van sponsoren. Dit heeft als doel de ticketprijzen van de voorstellingen zo laag mogelijk te houden om zo cultureel vermaak voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken.

En dan de smoezen

Natuurlijk waren er weer smoezen bedacht om de gedecoreerden naar de uitreiking te krijgen.

Kemp zou bijvoorbeeld een bedankje krijgen van zijn dochter voor zijn hulp bij de verbouwing van hun huis. Verhoefs kleindochter mocht haar profielwerkstuk presenteren, wat, hoewel ze het al eens eerder had gedaan, nogmaals mocht in het St.-Joseph. Van Schaik was al vroeg op pad voor een vergadering van de liturgiecommissie, maar deze ruimte was dubbel geboekt, waardoor moest worden uitgeweken naar een andere locatie. Van den Haselkamp had verwacht zijn 50-jarig jubileum bij de tafeltennisvereniging te vieren met een kopje koffie. Van Kats was van plan om te genieten van een mooi optreden van zijn kleinkinderen. 

Ach, alles beter dan de tandarts 

Tot slot was de heer Van Vliet heel moeilijk naar het St.-Joseph te krijgen, want hij had een afspraak bij de tandarts staan en toen zijn vrouw nog wat moest regelen in het centrum van Montfoort, gaf hij te kennen wel even te wachten in de auto. Maar uiteindelijk moest hij toch mee. Toen iemand hem vlakbij het St.-Joseph vroeg waar de uitreiking van de lintjes plaatsvond, voelde hij nattigheid. “Ach, alles beter dan de tandarts,” grapte hij.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
IJFC bindt SV Lopik aan de zegekar Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Oud-speler Jesse Donker nieuwe hoofdtrainer VVIJ Sport 9 uur geleden
• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Ook aandacht voor IJsselsteinse Roma tijdens Dodenherdenking met fotoverslag 11 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur na ingetogen herdenking Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Automobilist te water bij Linschoten 112 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 4 mei, 08:00
Afbeelding
Wielrenner aangereden op kruispunt Nedereindseweg 112 3 mei, 15:30