Brede steun minimabeleid IJsselstein

ijsselstein •  In het plan zijn verschillende ideeën die eerder vanuit de raad zijn geopperd, opgenomen. Ook de input van betrokken organisaties is in het voorstel verwerkt. Mede hierdoor kon het plan rekenen op een brede steun van de commissieleden.

IJsselstein wil mensen gericht financieel helpen. Zo wil de gemeente één laagdrempelig loket voor alle regelingen realiseren. In samenwerking met bijvoorbeeld Stichting Pulse en Stichting Leergeld krijgen de inwoners zo een beter overzicht van de regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. “We zijn hiermee al gestart met de inloopspreekuren Informatiepunt Digitale Overheid en Financiën op Orde van Stichting Pulse in de bibliotheek”, lichtte wethouder Eveline Schell toe. In het beleidsplan worden de mogelijkheden tot uitbreiding van dit loket genoemd.

Pauzeknop bij schulden

Ook de mogelijkheid van een soort pauzeknop bij schulden werd positief ontvangen. “We gaan onderzoeken hoe we praktisch en concreet ervoor kunnen zorgen dat schulden zich niet verder opstapelen door te kijken naar bijvoorbeeld het bevriezen of overnemen van schulden.”

Uit cijfers blijkt dat het aantal inwoners in IJsselstein dat leeft op of onder de armoedegrens is afgenomen. Het beleidsplan gaat verder door op deze ontwikkeling. 

Betrokken bij inwoners

“Het is fijn dat het aantal mensen in en rondom de armoedegrens is gedaald, maar we gaan niet achterover zitten. Met dit plan laten we zien dat we betrokken zijn en blijven bij onze inwoners”, aldus Luuk Nagtegaal (VVD). Ook Bas Bekker (LDIJ) sprak zijn waardering uit: “We zijn blij met de doelgerichte aanpak en de monitoring uit dit beleidsplan.” 

“Er staan mooie dingen in dit plan”, concludeerde Sanne de Bruijne (GroenLinks). Wel opperde ze nog een aantal zaken als aanvulling. “Is het een idee om gericht de wijken in te gaan om zo meer bekendheid voor de verschillende regelingen te krijgen?” Wethouder Schell erkende de wens om meer bekendheid te realiseren. “Maar dat zullen we eerder via het bestaande netwerk doen dan letterlijk van deur tot deur te gaan.”

Extra aandacht 

“Ik ben blij met dit plan”, zei Marlieke van Schalwijk (PvdA). “Wel zijn er nog een aantal aspecten die extra aandacht zouden kunnen krijgen. Bijvoorbeeld de mentale gezondheid, omdat financiële problemen voor heel veel stress zorgen. Daarom zouden wij graag, naast de al vermelde gevolgen voor de gezondheid, ook de mogelijkheden van mentale ondersteuning terug zien in het plan.”
Ook beargumenteerde Van Schalkwijk dat alleenstaande moeders een kwetsbare groep is en daardoor wellicht specifiek vermeld moet worden. Andere leden stonden wel open voor deze suggestie, maar vroegen zich ook af op welke wijze en om welke aantallen het gaat. “Wij duiken hierin”, beloofde Van Schalkwijk.

Het voorstel gaat door naar een volgende raadvergadering waar de raad nog aanvullingen of wijzingen kenbaar kan maken.