• Jeanne Geelkerken tijdens het NK Baan op de Skipiste Nieuwegein.
• Jeanne Geelkerken tijdens het NK Baan op de Skipiste Nieuwegein. Foto: 247Sportphoto.com

Skitalent Jeanne verknocht aan de sport

Montfoort • Jeanne Geelkerken, een 12-jarig skitalent uit Montfoort, sloot afgelopen weekend het skiseizoen af. Samen met haar ouders kijkt ze terug op haar passie voor skiën en de uitdagingen van het afgelopen jaar.

Op 3-jarige leeftijd stond Jeanne voor het eerst op de ski's tijdens een skivakantie in de bergen. Als peuter genoot ze vanaf het eerste moment dat ze op haar ski's stond. Op 6-jarige leeftijd begon ze met skilessen op de borstelbaan in Nieuwegein, waar ze al snel opviel en werd gescout voor het skiteam. Na haar eerste wedstrijd was haar passie voor skiën geboren. Voor Jeanne is skiën in het team meer dan hard kunnen skiën; het draait ook om openstaan voor leren en het opvolgen van de feedback van de coach.

Echt in control

"Vanaf dag één was ik verkocht aan de sport. Het gevoel van adrenaline als je naar beneden gaat, echt in control," legt Jeanne uit. "Ja, je gaat supersnel," zegt haar moeder. "Iedere keer als ze de baan afgaat houd ik mijn hart vast en ben ik blij dat ze weer heel beneden staat." 
Jeanne vindt het heerlijk om over haar sport te vertellen. Ze vertelt enthousiast wat je moet doen en over het verschil in baanskiën en sneeuwskiën. "Het skiën tijdens de wintersport, dat is echt voor de leuk."
Jeanne traint twee tot drie keer per week en skiet daarnaast een wedstrijd. Deze wedstrijden vinden door het hele land plaats. Haar tegenstanders zijn haar beste vriendinnen. "We hebben thuis maar één regel: het plezier staat voorop en je mag niet met je stokken gooien. Dan gaan we naar huis", vertelt haar vader. Jeanne zit altijd als eerste in de auto. "Gaan we al?" vraagt ze dan. In de zomer zit Jeanne niet stil. Dan skeelert ze bij SVO in Oudewater.

Een kast vol prijzen

Inmiddels heeft Jeanne een kast vol prijzen, zoals die van het NK onder de 12, waar ze vorig jaar eerste werd. Het meest trots is ze op de beker van de seizoenswedstrijd. Dit jaar was ze derde in het eindklassement. Hierbij gaat het erom wie het hele seizoen het meest constant heeft geskied. Dit jaar kwam ze uit in een hogere leeftijdscategorie en dat is wennen, even geen podiumplaats. Voor Jeanne is het een belangrijk leermoment. "Dit jaar was een oefenjaar”, zegt ze. "Ik ben beter geworden in het omgaan met verlies. Het kan zijn dat je niet lekker in je vel zit, maar ik leerde om niet op te geven en als je dan wint..."

Elvira Schenk