• De cadeautjes voor het Sinterklaasfeest (2023) voor de kinderen worden klaargemaakt.
• De cadeautjes voor het Sinterklaasfeest (2023) voor de kinderen worden klaargemaakt. Foto: Stichting Steun Kinderen in Polen

Schoolspullen en Sint-cadeau’s voor kinderen in Oekraïne

Nieuws

NIEUWEGEIN • Stichting Steun kinderen in Polen biedt vanaf het begin van de oorlog al steun aan de kinderen in Oekraïne. Marion Thijssen uit Nieuwegein is de secretaris van de stichting. “Voorzitter Pierre Feijten reisde direct naar het grensgebied af, vanaf het eerste moment dat er werd gesproken over de oorlog.”

Marion vertelt dat Pierre al vanaf 1981 in Polen komt, waar de stichting steun biedt aan de kinderen in gebieden in met name zuidoost Polen. Hierdoor heeft hij een groot netwerk.

Werkgroep
De stichting hoorde dat aan de grens van Oekraïne en Polen hulp nodig was voor kinderen en vrouwen uit Oekraïne. Deze vrouwen en kinderen waren gevlucht uit het Oosten naar het westen van Oekraïne. Daarom is de werkgroep Oekraïne opgezet.

‘Ontmoetingen zijn belangrijk’
“In eerste instantie was er behoefte aan onder meer elektrische kachels, slaapzakken, hygiëne artikelen, warme kleding en schoeisel”, geeft Marion aan. “Eenmaal weer terug in Polen met de goederen, ging Pierre samen met mensen van Caritas Polen (internationale hulporganisatie) de grens bij Oekraïne over en brachten anderen de goederen verder Oekraïne in naar drie instellingen.

Center of Mercy in Drohobytsj, de voorschool van de instelling in Vinnytsja en het uitdeelcentrum bij het Kapucijnerklooster in Starokonstantinov. “De ontmoetingen met onze contactpersonen in Polen zijn ontzettend belangrijk om inzicht te krijgen in de situatie van de mensen in Oekraïne en welke steun ze nodig hebben. Wij kunnen hier dan weer op inspelen.”

Rugzakjes met schoolspullen
In de zomer van 2023 is de stichting begonnen met de rugzakjes-actie voor de kinderen die weer naar school gaan. In de rugzakjes zaten diverse schoolspullen. “We hebben de vraag naar spullen en donaties uitgezet in onze achterban. En daar werd zeer goed op gereageerd. Waar wij heel blij mee zijn.” In totaal zijn er zeshonderd rugzakjes uitgedeeld aan Oekraïense kinderen die van het oosten naar het westen van het land zijn gevlucht.

Sinterklaasactie 
“Met Sinterklaas wilden we de kinderen graag verblijden met een Sinterklaasviering en cadeautjes en werd de Sinterklaasactie opgezet. Ook in Oekraïne wordt Sinterklaas gevierd, alleen in een andere vorm dan bij ons. De blije gezichten van de kinderen op de foto zijn geweldig om te zien! Daar doe je het voor,” zegt Marion. Maar, de benodigdheden voor de drogisterij- en levensmiddelen pakketten blijven nodig. “Denk aan luiers, incontinentiemateriaal, natte doekjes, verbandmiddelen, EHBO-trommels, sokken.”

Schuilkelder en luchtalarm
Zelf is Marion ook naar Oekraïne afgereisd. “Als je gaat slapen dan heb je een tasje met spullen klaarstaan, je schoenen en een zaklamp. Bij eventueel gevaar moet je zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde schuilkelder gaan. Dat voelde best vreemd, maar ik hoefde gelukkig nooit naar een schuilkelder.” Marion heeft ook gemerkt dat het leven daar gewoon doorgaat, want bij een luchtalarm kijken mensen op de telefoon of het gevaar in de buurt is. Zo niet, dan blijven mensen gewoon op het terras zitten.

Morele steun
Marion geeft aan: “Ik vind het heel fijn dat ik iets vanuit Nederland kan betekenen voor de kinderen en vrouwen daar. En dat is voor mij ook een reden om betrokken te willen blijven bij deze stichting.”

Steentje bijdragen
Telkens weer ervaren de bestuursleden en vrienden de blijdschap aan Oekraïense kant als ze er zijn. “Deze is en blijft erg groot. Ze zijn heel blij met de spullen, maar vooral geven deze bezoeken veel morele steun. Ze zijn bang dat ze vergeten en in de steek laten worden”, aldus Marion. De stichting is altijd op zoek naar mensen die graag hun steentje bij willen dragen. Meer informatie via www.steunkindereninpolen.nl.

Stichting Steun kinderen in Polen
Vanaf het moment dat de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, zijn de bestuursleden én vrienden van Stichting Steun kinderen in Polen, meer dan twintig keer afgereisd naar Polen en Oekraïne. Ze leveren al sinds het begin van de oorlog bijstand aan drie Oekraïense instellingen. De stichting heeft verschillende acties opgezet, waaronder een rugzakjes-actie en een Sinterklaasactie.