Montfoort wil meer invloed op zonnevelden

montfoort • De gemeenteraad van Montfoort heeft vorige week dinsdagavond in grote meerderheid voor een motie gestemd die ervoor zorgt dat de raad meer invloed krijgt op het beleid ten aanzien van zonnevelden.

Deze velden van zonnepanelen zijn sterk in opkomst om, naast windmolens, de duurzame energiedoelstellingen te halen, in het geval van Montfoort in landelijk gebied. Indieners van de motie – Lokaal Montfoort, Christen Unie, CDA en SGP – willen dat het college van burgemeester en wethouders geen stappen buiten de raad om zet bij het nemen van beslissingen over de zonnevelden. Ook elders in het land blijken locaties voor grootschalige zonnevelden niet vanzelfsprekend.

Wethouder duurzaamheid Wim van Wikselaar (SGP) zei dat er al een toets- en afwegingskader ligt waaraan het college eventuele verzoeken zonnevelden te mogen aanleggen beoordeelt bij het verstrekken van vergunningen, maar toch neemt hij de suggestie wel over.

De motie werd door de raad aangenomen met twaalf stemmen voor en drie tegen. De tegenstemmers vrezen dat met deze motie in handen de gemeente Montfoort een bolwerk tegen duurzame energie zal worden, zoals eerder al gebeurde met (grote) windmolens in het kader van de Regionale Energie Strategie van zestien Utrechtse gemeenten.

Overigens gaat het volgens de indieners van de motie niet alleen om zonnevelden ten koste van landbouwgrond. Ook natuurgebieden zouden opgeofferd kunnen raken aan zonnevelden.