Afbeelding
Foto: Elvira Schenk

Kunstenaarsdorp onder de scheve toren

linschoten • De kunstroute van Linschoten was afgelopen weekend een groot succes: 65 kunstenaars deelden hun mooiste werken in de huizen en tuinen in de schaduw van de scheve toren van Linschoten. De kunstroute werd druk bezocht door mensen uit de omgeving en ver daarbuiten. Het prachtige weer gaf het evenement een ‘Franse vakantie sfeer.’

Tijdens de openingsavond werd een schilderij onthuld van Marian de Jong. Het schilderij toont De scheve toren van Linschoten op een guitig hoofd met krullen. Op het sfeervol verlichte Dorpsplein klonk muziek. Ook werd er een start gemaakt aan de dorpscollage. De volgende dag werd er ijverig verder geknipt en geplakt.

Een feestje

Kinderen vermaakten zich onder de scheve toren van de Grote- of Sint-Janskerk met het maken van tote bags, hangers van klei, armbandjes, het rijden in het 'olievat' treintje en nog veel meer. Bezoekers liepen in en uit de huizen en vermaakten zich met muziek op het dorpsplein. Het geheel had een extra feestelijk tintje door de zon die de hele dag volop scheen. Een bezoeker vertelt: “Het is leuk om de kunst te zien, maar het is stiekem ook zo ontzettend leuk om te zien wat er nu achter de gevels in de Dorpstraat bevindt. Ik ben echt onder de indruk van de prachtige tuinen.” Er zijn bezoekers die alle kunstenaars de aandacht wilden geven die ze verdienen. Zij liepen om 10.00 de Dorpstraat in, om pas om 16.30 vermoeid, maar vol van beelden en verhalen Linschoten te verlaten.

Positieve reacties

De reacties van bezoekers zijn louter positief. Zij zijn vol lof over de diversiteit van de kunstenaars en de perfecte organisatie. Een bezoeker vertelt: “Ik ben een paar weken geleden naar een andere kunstroute geweest, maar hier vind ik echt het neusje van de zalm.” Een bewoner vertelt verrast: "ik had geen idee dat er in Linschoten en omgeving zoveel talent te vinden was. Ik ben echt zwaar onder de indruk." Een andere bezoeker vraagt: “Linschoten is toch een kunstenaarsdorp?” Of dit officieel zo is, maakt eigenlijk niet uit. Linschoten kan zich vanaf dit weekend terecht deze titel toe-eigenen. 

Aanschuiven

Tot slot konden alle deelnemers en betrokkenen aanschuiven aan tafels op het dorpsplein. Daar kregen ze een heerlijke pastamaaltijd geserveerd door het Wapen van Linschoten. Aan de tafels werd de dag in gesprekken verwerkt, onder de indruk van alle complimenten en positieve reacties. De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagde editie van de Linschotense kunstroute.

Elvira Schenk