• Dick Nederland van Duurzaam Lopikerwaard, Prinses Margarita, burgemeester Laurens de Graaf en Jan Remijnse van ICS Ruimteregie.
• Dick Nederland van Duurzaam Lopikerwaard, Prinses Margarita, burgemeester Laurens de Graaf en Jan Remijnse van ICS Ruimteregie. Foto: Tony_Buijse

Prinses Margarita opent in Lopik voedselbos in wording

Nieuws

LOPIK • Prinses Margarita de Bourbon de Parme opende donderdagmiddag in de gemeente Lopik een voedselbos in wording. Eigenaar van het perceel is het adviesbureau ICS Ruimteregie Groep dat ermee zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen. Vrijwilligers van Duurzaam Lopikerwaard, dat al op zoek was naar een locatie voor een voedselbos, zijn er al enige tijd enthousiast aan de slag.

In augustus vond reeds de overdracht plaats van de boomgaard langs de provinciale weg. De nieuwe eigenaar wil de eigen CO2-uitstoot zo veel mogelijk compenseren. De komende jaren ondergaat het drie hectare grote perceel met appel- en perenbomen een metamorfose tot voedselbos met honderden nieuwe bomen, planten en struiken. ‘’Het idee om iets terug te doen voor de natuur was er al jaren,” vertelde Jan Remijnse, partner en directeur van de ICS Ruimteregie Groep, met vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Zwolle. ‘’Wij adviseren onder meer gemeenten op het gebied van huisvesting in de volle breedte. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. We vinden het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Het zoeken naar een locatie als deze – centraal  in Nederland - was zoeken naar een speld in de hooiberg. Een adviseur zette ons op het goede spoor. De aankoop was snel beklonken.’’
Er was al een ontwikkeling gaande. ‘’Twee beheerders zijn door ons aangesteld. Duurzaam Lopikerwaard staat achter onze plannen. Het duurt zeker tien jaar om het Voedselbos te realiseren. In de toekomst hopen we zaken te doen met de lokale middenstand, die ons fruit kan kopen. Op lange termijn willen wij het bos ook gaan gebruiken voor kleine bijeenkomsten, zodat de locatie ook voor educatie zal worden ingezet.”

Begin van iets groots

Prinses Margarita de Bourbon de Parme vond het een eer om het voedselbos te openen en de naam te onthullen. Velics (Voedselbos met Educatief doel in Lopikerwaard door ICS) zet de gemeente Lopik op de kaart. ‘’Dit soort projecten zijn er veel te weinig,” aldus de dochter van prinses Irene. Beiden omarmen de natuur. ‘’De educatieve functie is prachtig. De natuur deelt namelijk ook en maakt mensen gelukkig.”

Frank Gorter, eigenaar en oprichter van Food from the forest, vertelde dat ecologisch nadenken het begin is van iets groots. ‘’Ecosystemen gaan zich herstellen en we gaan zelf voedsel produceren. Het zuidelijke gedeelte wordt productiebos en het gedeelte  aan de provinciale weg wordt een belevingsbos, waar iedereen welkom is. Dat ICS deze investering mogelijk maakt is bijzonder.” De rondleiding van beheerder Karin de Vries, die met Rianne Montgomery op de loonlijst van ICS staat, belooft veel. ‘’Wij gaan hier met veel vrijwilligers aan de slag om mee te helpen dit project te laten slagen.”

Op de vraag of het dossier Voedselbos nu gesloten is voor B&W van Lopik, die het voorstel om het voedselbos zelf te kopen niet door de gemeenteraad kreeg, was het antwoord: nee. ‘’Er komt een educatief centrum in de vorm van een gebouwtje’’, merkt wethouder Jan Vente op. ‘’Het is niet de bedoeling dat hier een paviljoen komt te staan. We blijven positief meedenken en zijn content met het initiatief.” 

Wim Kroone