• Wethouder Kees van Dalen en interim-directeur Hester van Beek openen de bibliotheek.
• Wethouder Kees van Dalen en interim-directeur Hester van Beek openen de bibliotheek. Foto: Elvira Schenk

Linschoten blij met terugkeer echte bibliotheek

Nieuws

LINSCHOTEN • Alle partners van de Brede Vaart waren aanwezig bij de feestelijke opening van de nieuwe bibliotheek van Linschoten. Wethouder Kees van Dalen had de eer om het lint voor de ingang door te knippen. De bibliotheken in zowel Montfoort als Linschoten werden zeven jaar geleden wegbezuinigd en vervangen door afhaalpunten. De Montfoortse bibliotheek laat nog op zich wachten omdat er geen geschikte locatie beschikbaar is. 

Voor de Linschotense bevolking is de lang gekoesterde wens in elk geval al in vervulling gegaan. Een eigen bibliotheek, toegankelijk voor iedereen die op zoek is naar een goed boek en meer. Hester van Beek, interim-directeur van bibliotheek het Groene Hart, is heel blij met de nieuwe vestiging. “Zeven jaar lang is de bibliotheek weg geweest uit Linschoten. We zijn begonnen met een nieuwe start en kijken vooruit naar de toekomst. De bibliotheek is er voor de leesbeleving, maar we zijn vooral een sociaal-maatschappelijke educatieve bibliotheek. We hebben diverse doelen voor ogen. We richten ons op de basisvaardigheden van lezen, schrijven en digitale geletterdheid. Er komen in de Linschotense vestiging activiteiten voor inwoners van jong tot oud. Dit doen we samen met de twee scholen en de SWOM. We hebben de positieve gezondheid en het mentale welzijn hoog in het vaandel staan.”

Een lange weg

Hester van Beek vertelt dat de totstandkoming van de bibliotheek een lange weg was. Er waren verschillende financieringen nodig vanuit de gemeente Montfoort. Vanuit de overheid zijn financiële maatregelen getroffen voor meer en betere bibliotheken. Daarbij kon de gemeente gebruik maken van de Asscher-gelden. Het kabinet heeft als plan dat iedere inwoner van Nederland binnen een redelijke afstand toegang moet hebben tot een volwaardige bibliotheek. Een bibliotheek is er niet alleen om boeken uit te lenen. Een bibliotheek moet kennis en informatie beschikbaar stellen, mogelijkheden bieden voor ontwikkeling en educatie, stimuleren om te lezen, ontmoetingen en debatten organiseren en mensen laten kennis maken met kunst en cultuur. Daarom heeft de Rijksoverheid in 2023 en 2024 extra geld beschikbaar gesteld voor bibliotheken in gemeenten die dit het hardst nodig hebben.

Nieuw leven

Nadia coördineert de vestiging van Linschoten. Ze heeft nauw samengewerkt met medewerkers en vrijwilligers om de opening te realiseren. “Het opbouwen van de Linschotense vestiging was echt een uitdaging. We hebben van iets ouds, iets moois gemaakt. Iets wat voorbij was hebben we nieuw leven ingeblazen. Het was een leerzaam proces waarbij we stap voor stap steeds een stukje verder kwamen. Het was echt een uitdaging om als sleutelfiguur alle betrokken partijen om de tafel te krijgen. Als je dan ziet hoe het eindresultaat is geworden. Dat is zo leuk om te zien. Ik was een tijdje niet geweest en dan ben ik hier en denk ik: ‘Wauw.’ Medewerker Angela vertelt trots over de toekomst. “We hopen dat we steeds meer kunnen groeien. We hebben genoeg plannen voor de toekomst. Zoals het uitbreiden van de collectie, een digicafé, meerdere dagen open, voorlezen en vele andere activiteiten. Alle facetten die bij een volwaardige bibliotheek horen.”

Waardevol

Linschoten is blij dat er weer een bibliotheek is. Een moeder vertelt: ‘’Het is makkelijk om langs te gaan. Ik hoef nu niet meer met twee kleintjes op de fiets naar Woerden. Het stimuleert om extra te lezen.” Een andere moeder heeft nog herinneringen aan haar jeugd. In die jaren had Linschoten een bibliotheek. “Ik heb goede herinneringen aan de bibliotheek van vroeger. Toen ik hier opgroeide, was ik er regelmatig te vinden. Achteraf gezien ervaar ik dat als heel waardevol en zie ik dat ook graag voor mijn kinderen. Het is ook makkelijk, gelijk uit school een stapel boeken halen.”

De bibliotheek in de Brede Vaart is open op woensdag van 14.00 tot 16.00 en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. De bibliotheek is op zoek naar vrijwilligers zodat de openingstijden verruimd kunnen worden.

Elvira Schenk