• Wethouder Wim van Wikselaar reikt de duurzaamheidsprijzen uit.
• Wethouder Wim van Wikselaar reikt de duurzaamheidsprijzen uit. Foto: Elvira Schenk

Duurzaamheidsprijs voor twee Montfoortse melkveebedrijven

Nieuws

MONTFOORT • De Montfoortse duurzaamheidsprijs werd dit jaar uitgereikt aan zowel Ramona Schalkwijk van Bloemenweidemelk en als aan de duurzame melkveehouders Koos en Marina van der Wind van melkveehouderij Van der Wind. Zij hebben de prijs gewonnen omdat ze een bijdrage leveren aan biodiversiteit voor de hele gemeenschap. Melkveehouderij Van der Wind is zelfs op landelijk niveau van groot belang. 

Er waren acht genomineerden in het thema biodiversiteit. De jury bestaande uit Arie Belo (winnaar 2022), wethouder Wim van Wikselaar, klimaatburgemeester Matthijs Hombergen en projectleider Petra Kerste van Duurzaam Montfoort. Ze hadden een zware taak. Wethouder Wim van Wikselaar: “Eigenlijk wilden we alle acht partijen wel een prijs geven. Ze dragen allemaal bij aan de gemeenschap en zijn divers. Je gaat selecteren en er ontstaat een trechter, met schuldgevoel. Je vraagt je af hoe groot de impact is en dan maak je de conclusie dat je niet kan kiezen.” De prijs werd gemaakt door Marjolijn Muilwijk van het kunstenaarscollectief.

Ecologisch

Bloemenweidemelk op Blokland is het melkveebedrijf van de familie Schalkwijk. Het bestaande bedrijf wordt omgevormd tot een ecologisch en biodivers bedrijf. Om dit te realiseren worden diverse bomen, planten en struiken geplant om het gebied te versterken. Met als doel de gezondheid van de mens verbeteren, biodiversiteit en samenwerken met de omgeving.
Melkveehouderij Van der Wind op Willeskop werkt samen met de universiteit van Wageningen om projecten te realiseren die goed zijn voor de boer, het dier, de mens en de natuur. Daarbij hanteren ze een knotwilgbeleid dat er voor zorgt dat insecten het hele jaar door goed kunnen vertoeven. Koos: “Er is geen boom met zoveel verschillende insecten.”

Beide bedrijven zijn zeer vereerd. Koos: “Het is een enorme waardering voor waar wij mee bezig zijn.” Ramona: “We zijn dankbaar en hopen dat we met deze prijs mooie samenwerkingen kunnen opbouwen.